Vsak, ki se je lotil kakšne diete, je prej ali slej dobil nasvet, naj se drži nizkokalorične hrane. Nekatera živila so v zvezi s tem priporočilom postala tako priljubljena, da so jih »guruji« za hujšanje imenovali živila z negativno kalorično vrednostjo, kar pomeni, da naj bi z njihovim uživanjem izgubili kalorije v telesu. Ali ta živila res obstajajo, je preveril znani zdravstveni portal Healthline.com.
Negativne kalorije
Izraz negativno kalorična hrana se nanaša na hrano, ki domnevno porabi več kalorij za žvečenje, prebavo in predelavo skozi prebavni trakt, kot jih vsebuje v svoji sestavi. Če bi ta živila obstajala, bi teoretično lahko z njihovo porabo shujšali. Tako bi za njihovo prebavo porabili več kalorij, kot bi jih pojedli. Živila, za katera nekateri dietetiki trdijo, da imajo negativno kalorično vrednost, običajno vključujejo sadje in zelenjavo z visoko vsebnostjo vode. Med njimi so zelena, korenje, solata, brokoli, grenivka, paradižnik, kumara, lubenica in denimo jabolko. Na ta seznam se običajno dodajo še druga nizkokalorična živila, kot so limona, zelje, različne jagode in bučke. Ker vsako od teh živil vsebuje določeno količino kalorij, se postavlja vprašanje, ali vaše telo porabi več kalorij za predelavo teh živil, kot jih vnesete v telo. Dejstvo je, da »negativno kalorična hrana« ne obstaja. Čeprav so vsa omenjena živila nizkokalorična, nobenega od njih ni mogoče šteti za živila z negativnimi kalorijami. Dejansko vsa živila vsebujejo kalorije in ni dokazov, da je za porabo kalorij v našem prebavnem traktu treba porabiti več energije od tistih, ki jih vsebujejo več.
Polnovredna živila, bogata s hranili
Prehrana, ki vključuje raznovrstna polnovredna živila, bogata s hranili, prispeva k hujšanju in splošnemu zdravju telesa. Ta je veliko bolj zdravo kot tovarniško pripravljena hrana. Ekološka, polnovredna živila vsebujejo več vitaminov in mineralov ter drugih spojin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Z njimi boste zagotovo živeli bolje, prav tako se boste bolje počutili. Poleg tega bo vaše telo porabilo več kalorij za prebavo teh živil kot za tista, ki so proizvedena industrijsko.
Prebava porabi 10 odstotkov zaužitih kalorij
Po definiciji je kalorija mera za količino energije, ki je potrebna za ustvarjanje toplote. Ko govorimo o hrani, kalorija pomeni količino shranjene energije v živilu. Tako imamo živila z veliko kalorično vrednostjo in živila z majhno kalorično vrednostjo. Ko vaše telo prebavlja hrano, temu pravimo termični učinek živila. V povprečju človek pri prebavi hrane porabi približno 10 odstotkov skupnega dnevnega kaloričnega vnosa. Z drugimi besedami, če na dan vnesete v organizem 2000 kalorij, bo približno 200 kalorij porabljenih za prebavo hrane, torej za žvečenje, razgradnjo, absorpcijo in izločanje. Ta odstotek niha glede na vrsto hrane, ki jo jemo. Tako na primer pri maščobah termični učinek znaša samo tri odstotke, pri vlaknastem sadju in zelenjavi približno 20 odstotkov, pri beljakovinah pa 30 odstotkov. Če smo realistični in upoštevamo dejstvo, da je presnova zelo zapleten biokemični proces, pridemo do sklepa, da imajo tudi zelena in jabolka ter vsa druga živila s priljubljenega seznama »negativno kaloričnih živil« svoje mesto v prehrani. Vsa ta živila vsebujejo veliko vode in vlaknin, napolnijo želodec, dajo občutek sitosti in zmanjšajo potrebo po dodatnih kalorijah. Ne kurijo pa kalorij, ki so bile že zaužite. Za prebavo zelene je res potrebnih več kalorij kot za listnato testo, vendar ne moremo živeti samo od zelene, jabolk, kumar ... Telo nujno potrebuje še druga hranila, vključno z maščobami v zmernih količinah.