Fige poleg številnih vitaminov in mineralov vsebujejo tudi veliko vlaknin, so odličen vir kalcija, magnezija in kalija. Sveže v povprečju vsebujejo okoli 75 kalorij na 100 gramov teže, medtem ko suhe okoli 249 kalorij. Suhe fige so izjemno bogate z železom in bakrom, zato so zlasti priporočljive za vegetarijance in vegane.
Zakladnica antioksidantov
V figah najdemo številne antioksidante, med katerimi so predvsem polifenoli, ki preprečujejo oksidativni stres ter zmanjšujejo tveganje za nastanek številnih bolezni. Nekatere znanstvene študije celo dokazujejo, da imajo fige uničevalen učinek na nastanek rakavih celic, podobno velja za različna srčno-žilna obolenja.
Kako jih uživamo
Če svežih fig nimate na domačem vrtu, se lahko ponje odpravite na bližnjo tržnico. A ob nakupu bodite previdni, da so sadeži zreli, a ne preveč, in da imajo prijeten sladkast vonj. Sveže fige je nato treba hitro pojesti ali porabiti. Shranjujete jih lahko tudi v hladilniku, kjer bodo zdržale največ tri dni.
Medena kapljica je znak zrelosti
Če ste na figi zasledili medeno kapljico, je to znak, da je figa dobre zrelosti in kakovosti. Barva plodu mora še vedno biti sveža, meso pa primerne konsistence, nevtralnega vonja. Takšna sladka popotnica naj nikar ne manjka na vaših izletih in počitnicah. Fige bodo namreč hitro rešile težave, ki jih običajno prinaša potovalno zaprtje, prav tako bodo odličen prigrizek med potjo, ki bo hitro potešil lakoto.
Naraven nadomestek sladkorja
Fige so lahko tudi odličen nadomestek sladkorja in ostalih umetnih sladil. Zaradi svojega precej nevtralnega vonja in okusa ne bodo prevzele okusa hrane, v kateri jih boste uporabili. Potrebujete približno 500 gramov svežih fig in deciliter vode. Vse skupaj zmešajte v močnem mešalniku, da nastane gost pire. Slednjega nato uporabite namesto sladkorja v receptih. Hranite ga v hladilniku.