Mak je bil v slovenski kuhinji včasih pogosto prisoten. Običajno so ga uporabljali za pripravo sladic, znašel pa se je tudi v omakah. Le kaj je boljše kot okusna makova štručka za zajtrk ali pa preprosti cmočki z makovim polnilom? Makova potica! No, le redki pa vedo, da so okusna makova semena tudi izjemno učinkovita za zdravje, pomagajo celo pri celjenju ran in so uspešna pri blaženju različnih boleznih.
Zmanjšajte možnost srčnih napadov
Mak je znan tudi po visoki vsebnosti linolne kisline, ki se uvršča med maščobne kisline omega 6 ter spodbuja zdravje in moč v našem telesu. Dokazano učinkovito ščiti srce pred celo vrsto kardiovaskularnih bolezni in preprečuje pojav srčnega popuščanja. Možnost srčnega napada naj bi se zmanjšala celo za polovico.
Pomoč pri prebavi
Nepravilna prehrana, s čimer je povezana tudi nepravilna prebava in počasen metabolizem, sta pogosto vzrok številnih kroničnih bolezni, povezanih s črevesjem ali želodcem. Za makova semena je znano, da normalizirajo prebavo in povečujejo hitrost presnove. Prav tako zbijajo vročino, uravnavajo kislost želodca in blažijo bolečine. Delujejo tudi proti zaprtju in sindromu razdražljivega črevesja. Poleg tega mak dokazano poživlja črevesje, pomaga jetrom in spodbuja ter zdravi prebavni sistem. Zato ga je priporočljivo jesti tudi v času prebavnih težav.
Mišična moč in čvrsta koža
Mak je odlična hrana za športnike, ki potrebujejo večje količine mikroelementov, kot sta cink in baker, ki vplivajo na tvorbo mišic in prispevajo k bolj napeti in čvrsti koži. Mak poskrbi tudi za nemoteno proizvajanje kolagena, saj telesu zagotovi dovolj pomembnih hranil, ki skupaj s kalcijem nudijo odlično podporo kostem in sklepnim vezem. Naj povemo še, da je odlična hrana za zobe, saj so sestavljeni iz fosforja, ki daje zobem trdnost in v kombinaciji s kalcijem zagotavlja belino zob.
Naravni opiat, ki ga odlikujejo številne zdravilne lastnosti
Strokovnjaki so ugotovili, da so makova semena zdravju povsem neškodljiva z vidika vsebnosti opiatov. Znanstvene raziskave so pokazale, da vsebujejo tako kot izločki makove rastline morfij in kodein, a so te vsebnosti v semenih zanemarljivo nizke. Zato je strah pred odvisnostjo ali negativnimi učinki, ki bi jih povzročila semena, zanemarljiv. Prav nasprotno, pravijo. Z rednim uživanjem maka boste poskrbeli za bogat nabor zdravju koristnih hranil in otroku ne boste naredili nobene škode, če mu boste za zajtrk privoščili makovko. Sami pa prav tako ne pozabite na nekaj odličnih receptov z makom, kot je makova potica ali prekmurska gibanica, makove rolice in podobno. Popestrite svoj jedilnik z zdravimi in drugačnimi jedmi.