Ne zgolj v mesu

Zelenjava, ki vas bo razvajala z veliko železa

Mare Koren
17. 9. 2023, 12.38
Deli članek:

Če ste vegetarijanec ali pa ne pretirani jedec mesa, še ne pomeni, da ste obsojeni na pomanjkanje železa in s tem povezane težave ter da se morate zateči k prehranskim dopolnilom. Bogat vir železa ni samo meso. V nekaterih nemesnih živilih je celo precej več železa.

Dreamstime
Zelenjava z domačega vrta je zagotovo najboljša, zato poskrbite, da bo čim dlje ostala sveža.

Železo je mineral, ki ima pri delovanju našega telesa eno pomembnejših vlog. Sodeluje pri prenosu kisika po krvi, saj veže kisik na hemoglobin, med drugim pa sodeluje tudi pri celičnem dihanju ter presnovi aminokislin, maščob, alkohola, vitamina A in sulfitov. Pomemben je torej pri kognitivnih funkcijah, sproščanju energije pri presnovi, nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, prenosu kisika, pri delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Zaradi vseh teh funkcij je vnos priporočljive dnevne količine železa v telo izjemnega pomena.

V prehrani poznamo hemsko in nehemsko železo. Hemsko je živalskega izvora in se lažje absorbira, nehemsko pa najdemo v rastlinah in je njegova absorpcija nekoliko slabša, zato ga moramo zaužiti v večjih količinah. Železo je torej veliko lažje vnesti v telo z mesom, a to še ne pomeni, da ga tistim, ki mesa ne jedo (dovolj), primanjkuje. Zaužiti morajo pač več nehemskega železa. K sreči obstaja kar nekaj živil rastlinskega izvora, ki vsebujejo precej več železa kot meso.

Miša Pušenjak
V treh skodelicah špinače je toliko železa kot v 85-gramskem zrezku.

Špinača

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Vsa zelena listnata zelenjava je bogata z železom, a zmagovalka v tej skupini je nedvomno špinača; marsikdo že od mladih nog ve, da je tako bogata z železom, da z njo ne smemo pretiravati. Tri skodelice špinače naj bi vsebovale približno 18 miligramov železa, kar je več, kot ga je v 85-gramskem zrezku. Zato že z eno solato, katere osnova je špinača, zaužijemo priporočljivo dnevno količino železa.

Krompir

Krompir prav tako vsebuje precej železa. Če izberete velikega in ga še v lupini, brez dodatkov spečete v pečici, boste dobili živilo, ki vsebuje toliko železa kot 85 gramov piščanca. Če mu nato dodate še visokobeljakovinski grški jogurt in na sopari kuhan brokoli, dobite okusen in z železom bogat obrok.

Profimedia
Najbolje bo, če si privoščite krompir, pečen v pečici kar z lupino.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja