Res je, da gre za neprijetno okvaro, a priznati si moramo, da smo za njen nastanek v večini primerov krivi sami. Če hladilnik pušča, sicer še ne pomeni, da je pokvarjen, a da bi razumeli to napako, moramo razumeti njene vzroke. V hladilnik vsak dan spravimo ali iz njega vzamemo veliko izdelkov, ki vsebujejo veliko vlage. Tudi ko odpiramo vrata, vstopa v hladilnik topel in vlažen zrak. Posledično se na stenah začne kondenzirati vlaga, ki ob ostrem padcu temperature po navadi zmrzne. Ko vrata znova odpremo, se stali in steče po zadnji steni v posebno odprtino, tako imenovani uparjalnik.
Puščanje na dnu
Če hladilnik pušča spodaj, pomeni, da se kondenzat nabira na uparjalniku, to je plastični vsebnik, ki se segreje iz kompresorja. Puščanje z dna nakazuje, da je ta posoda polna, poškodovana ali pa pokvarjena. V tem primeru voda odteka le spodaj, medtem ko je komora suha in deluje normalno. Da bi težavo preprečili, je treba hladilnik obrniti in pregledati kompresor. Ta se po navadi nahaja za napravo. Težava lahko nastane, če je hladilnik dolgo odprt oziroma če slabo tesni. Tako vlaga vstopa v komoro in se kondenzira v velikih količinah. V tem primeru uparjalnik, če je odstranljiv, preprosto izpraznite, sicer pa zgolj izčrpajte vodo.
Notranje puščanje
Večina hladilnikov ima na notranji strani komore kondenzat in luknjo, skozi katero se kondenzirana voda izloča iz uparjalnika. Ta luknja se lahko zamaši, voda pa ne more več iztekati. Posoda za zbiranje kondenzata bo v tem primeru prazna, medtem ko se bo voda stekala v komoro in bo na dnu hladilnega prostora nastala luža. Ta postaja vse večja in bo čez čas iztekla iz komore, če je ne boste redno čistili. Zato v tem primeru najprej preverite, ali je luknja, ki vodi do uparjalnika, prehodna, sicer jo očistite s tanko žičko ali leseno špilo.