Dobra z srce

Repa je slovenska tradicionalna superzelenjava

M.K.
10. 12. 2022, 16.01
Deli članek:

Slovenija ne izstopa niti ne zaostaja s kulinaričnimi dobrotami za drugimi evropskimi državami. Če se tudi vi sprašujete, kaj lahko ponudite, naj vas spomnimo na matevža, kranjsko klobaso, gibanico, ajdove žgance … A tokrat beseda o repi, hrani revežev, ki jo brez težav lahko označimo za slovensko tradicionalno superzelenjavo.

Dreamstime
Bogata je z vitamini in minerali, odlikuje pa jo tudi nizka kaloričnost.

Okrogli beli do nežno rožnati plodovi so v teh dneh že spravljeni v hladne kleti, sveži, okisani ali kako drugače pripravljeni. Na uživanje repe se po navadi spomnimo v zimskih mesecih, ko ostale zelenjave primanjkuje. Je izjemno bogata z vitamini in minerali, odlikuje pa jo tudi nizka kaloričnost. V Sloveniji je najbolj poznana v Prekmurju, od koder izvira kulinarična posebnost bujta repa.

Hranilna vrednost

Spada med korenovke, kakor tudi korenje, koleraba, redkvica in zelena. Avtohtoni slovenski sorti sta kranjska podolgovata in kranjska okrogla repa, že imeni pa povesta, da se razlikujeta predvsem po videzu. Nekatere sorte so boljše za uživanje, druge za kisanje in krmo. Vrtičkarji se sicer raje odločajo za podolgovate sorte, saj jih lažje režemo in pripravimo. Če preverimo njeno hranilno vrednost, je repa odlično dietno živilo. Sto gramov repe vsebuje le okoli 28 kalorij, 0,1 grama maščobe, šest gramov ogljikovih hidratov, 0,9 grama beljakovin, vitamina B6 in C, mangan, magnezij, kalij, kalcij …

Blagodejen vpliv na organizem

Ne pozabimo, da ni koristen le koren, temveč so užitni tudi zeleni deli rastline. Mnoge raziskave so potrdite, da redno uživanje repe znižuje verjetnost pojava debelosti, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja ter blagodejno vpliva na organizem. Vsebuje veliko antioksidantov, upočasnjuje staranje in poskrbi za boljšo prebavo. Zaradi precejšnje vsebnosti vlaknin poskrbi za rednejše izločanje toksinov iz prebavnega trakta in s tem za zdravo črevesje, ki pa je ključnega pomena za močan imunski sistem. Vlaknine poskrbijo, da smo po zaužitju dlje časa siti, zato blagodejno deluje na uravnavanje telesne teže in krvnega sladkorja.

Dreamstime
Spada med korenovke, kakor tudi korenje, koleraba, redkvica in zelena.

hipno-diploma, hipnoza

Zanimivosti

Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!

Odličen probiotik

Zaradi vlaknin in probiotičnih bakterij je repa odlična za tiste posameznike, ki so močno laktozno intolerantni. Pomaga tudi pri različnih prebavnih težavah, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, driska in vetrovi.

Izboljša prekrvavitev

Poleg drugih pomembnih mineralov repa vsebuje veliko železa, zato je primerno živilo za vse, ki jih mučita slabokrvnost in pomanjkanje tega minerala.

Za zdravo srce 

Repa ob visokem deležu vlaknin vsebuje tudi veliko kalija. Ta kombinacija je odlična za ohranjanje zdravja srca in ožilja.

Dreamstime
Vsebuje veliko železa.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost