Melisin čaj
Sestavine: 3 žličke posušenih melisinih listov, sok limone, 250 ml vrele vode, med po okusu
Priprava: Za melisin čaj nabiramo samo liste in cvetove, ki jih popolnoma posušimo in hranimo v steklenih kozarcih s pokrovi. V skodelico čaja, ki vas bo pomiril ali vam spodbudil prebavo, nasujte melisine liste in jih prelijte z vrelo vodo. Počakajte 10 minut, precedite in spijte. Po okusu ga sladkajte z medom. Dnevno spijte največ dve skodelici čaja.
Melisin sirup
Sestavine: velik šop sveže melise, 3 litri vode, 2 kg sladkorja, 60 g citronke, 2 limoni
Priprava: Vodo zlijemo v večji lonec, dodamo sladkor in mešanico zavremo, da se sladkor povsem raztopi. Dodamo citronko in kuhamo 15 minut. Nato operemo meliso, osmukamo liste in jih naceframo. Lonec odstavimo z ognja, dodamo meliso ter premešamo. Limono operemo in narežemo na kolobarje ter dodamo mešanici. Pokrijemo s pokrovko in pustimo 48 ur na hladnem in temnem mestu. Nato sirup precedimo in natočimo v čiste, sterilizirane steklenice. Postrežemo razredčenega z vodo ali uporabimo za osvežilen poletni koktajl.
Piškoti z meliso
Sestavine: 1 pest melisinih listov, 1 čajna žlička limoninega soka, 200 g masla, 100 g sladkorja, 1 jajce, 250 g moke, 1 žlička soli
Priprava: V manjši posodici zmešamo drobno sesekljane melisine liste in limonin sok. V večji skledi najprej dobro premešamo maslo in sladkor. Dodamo meliso, limonin sok in jajce ter postopno dodajamo moko, na koncu pa sol. Mešamo, dokler ne nastane čvrsto testo. Testo zgnetemo v kepo in oblikujemo v klobaso premera pet centimetrov. Ovijemo v plastično folijo in damo za tri ure v hladilnik. Klobaso iz testa narežemo na centimeter debele kolobarje in jih polagamo na pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko. Pekač potisnemo v vnaprej ogreto pečico na 200 stopinj Celzija in pečemo največ deset minut. Piškote ohladimo in postrežemo ob kavi ali čaju.
Osvežilni koktejl za vroče dni
Sestavine: 2 skodelici melisinega sirupa, 2 skodelici belega ruma, četrt skodelice vroče vode, 6 žličk medu, listi sveže mete, pol limone, 0,5 l mineralne vode, led
Priprava: V vroči vodi zmešamo med, da se povsem raztopi. Zlijemo v mešalnik za koktajle in dodamo led, rum, melisin sirup, sok limone in mineralno vodo. Dobro pretresemo in zlijemo v ohlajen kozarec ter okrasimo z listi sveže melise in rezino limone.
Cheesecake z meliso
Sestavine za testo: 200 g piškotov graham, 100 g masla, ščepec soli
Sestavine za nadev: 200 g masla, 2 žlici medu, 2 jajci, 6 žlic sesekljane sveže melise, 500 g kremnega sira ali maskarponeja
Priprava: Najprej pripravimo testo. Piškote zmeljemo v drobtine, jih prelijemo s stopljenim maslom in dodamo sol. Maso dobro premešamo, nato pa jo vsujemo v okrogel tortni pekač premera 23 centimetrov. Nežno pritisnemo ob podlago s hrbtno stranjo žlice ter deset minut pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 250 stopinjah. V tem času pripravimo nadev. Maslo, kremni sir in med dobro stepemo, da nastane rahla in zračna zmes. Vmešamo jajci, nato pa dodamo meliso. Kremo zlijemo na biskvit in vrnemo v pečico, kjer smo znižali temperaturo na 180 stopinj. Pečemo 30 minut, da se površina obarva rjavkasto. Nato dobro ohladimo in postrežemo.
Limetina krema z meliso
Sestavine: 5 limet, 90 g sladkorja, pest sesekljanih melisinih listov, 10 listov želatine, 800 ml vode, 2 rumenjaka, sladka smetana
Priprava: Limete operemo z vročo vodo in jih obrišemo. Na drobno naribamo lupinico dveh limet ter iz obeh iztisnemo sok. Želatino pripravimo po navodilih in na koncu dobro ožamemo. Keramične modelčke za sufle oplaknemo s hladno vodo. V manjši kozici zavremo vodo, dodamo sladkor in ga povsem raztopimo. Vodo nekoliko ohladimo in dodamo sok limet, vmešamo ožeto želatino ter melisine liste. Dobro premešamo, da se želatina povsem raztopi. Nato v hladni vodi mešanico mešamo približno pet minut, da se povsem ohladi. Nato v skledi penasto umešamo rumenjake in preostali sladkor, dodamo nastrgano limetino lupinico in vse skupaj dobro premešamo. S pripravljeno kremo do vrha napolnimo modelčke in jih za tri ure shranimo v hladilnik, da se krema povsem strdi. Postrežemo s sladko smetano.