Pri zgodaj odkritem raku črevesja so možnosti ozdravitve zelo dobre. Za uspešno preprečevanje raka črevesja pa je najpomembnejša preventiva. Pacientu lahko namreč že med preiskavo odščipnejo polipe, ki bi se lahko razvili v rakave tvorbe. Poleg tega lahko za preprečevanje raka te vrste veliko naredimo sami – z zdravim življenjskim slogom.
Veliko rib
Strokovnjaki priporočajo mediteransko prehrano. Morske ribe (na primer sardele, losos) in hladno stisnjena rastlinska olja (na primer oljčno) vsebujejo veliko zaščitnih nenasičenih maščobnih kislin. Velik delež zelenjave in sadja, ki vsebujeta balastne snovi, izboljšuje prebavo in zdravje črevesja ter pomaga preprečevati kopičenje telesne maščobe. Čezmerna teža namreč za kar 30 odstotkov poveča tveganje za rakavo obolenje.
Manj rdečega mesa
V državah, v katerih ljudje iz verskega prepričanja ne jedo rdečega mesa, je rak črevesja zelo redek, kjer tega mesa pojedo veliko, pa je pogost. Študije so pokazale, da obstaja tesna povezanost med dnevnim uživanjem mesa (govedina, teletina, svinjina, jagnjetina), salam in slanine ter večjim tveganjem za raka črevesja. Mesu se sicer ni treba povsem odpovedati: dvakrat ali trikrat na teden ga lahko brez skrbi uvrstite na jedilnik.
Alkohol v mejah
Alkohol v telesu sprosti proste radikale, ki poškodujejo sluznico. Ženske ne bi smele popiti več kot 0,25 litra piva ali 0,125 litra vina na dan. Za moške pa velja omejitev: 0,5 litra piva oziroma 0,35 litra vina na dan. Vmes je treba imeti tudi nekaj dni brez alkohola. Za zdravo črevesje je pomembno tudi uživanje velikih količin vode in čaja.
Kako ubežati raku? Najbolje vsak dan!
Kdor vsak dan z malce hitrejšim tempom hodi vsaj 30 minut, zmanjša tveganje za pojav raka črevesja za 40 odstotkov. Znanstveniki se strinjajo: kolesarjenje, plavanje ali zumba – vsak vzdržljivostni šport, ki nas zabava, ima preventivni potencial.