Zdrava prehrana

To so živila, ki povečujejo možnost zanositve

Mojca Kopriva
12. 2. 2022, 11.34
Deli članek:

Že samo s hrano lahko izboljšamo plodnost, trdijo strokovnjaki. Zdrava prehrana vpliva na razvoj zdravega jajčeca in spermija, še preden se »srečata«, pomaga pa tudi pri normalnem poteku nosečnosti.

Dreamstime
Ajda je živilo, ki znižuje raven inzulina v krvi, je bogato s prehranskimi vlakninami, zato naj se večkrat znajde na vašem krožniku.

Folna kislina je ena izmed oblik vitamina B, ki je znan tudi kot vitamin B9. Če načrtujete nosečnost, bodite še posebno pozorni na vnos folne kisline v organizem, saj pomaga pri pravilnem razvoju zarodka. Zagotovite si jo lahko z uživanjem zelene listnate zelenjave, stročnic, leče, brokolija, zelja, jajc, mesa, rib, mlečnih izdelkov, pomaranč, avokada, belušev in telečjih jeter ali pa kot dodatek k prehrani v obliki kapljic ali tablet.

Visokokakovostne beljakovine

Že več študij je dokazalo, da je prehrana, ki je bogata z beljakovinami, ugodna za spočetje. Prehrana, ki vsebuje 25 odstotkov beljakovin in manjši vnos ogljikovih hidratov, naj bi možnost spočetja kar podvojila. Priporoča se uživanje jajc, belega mesa in rib, ki so bogate tudi z maščobnimi kislinami omega 3.

Maščobne kisline omega 3

Vnos maščobnih kislin omega 3 je izjemno pomemben, saj jih organizem sam ne zmore proizvesti, imajo pa pomembno vlogo pri zdravem razvoju otroških možganov. Mnoge študije so dokazale, da s prehrano vnesemo le 30 odstotkov priporočene količine maščobnih kislin omega 3, zato povečajte vnos z repičnim in orehovim oljem, lanenimi semeni ter ribami.

Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob

Mlečni izdelki telesu zagotavljajo zadostne količine kalcija, beljakovin in vitamina D, zato so pomembni za razvoj otroka. Izbirajte nizkokalorične izdelke in jih večkrat uživajte ter ponudite tudi otrokom.

Izogibajte se transmaščobnim kislinam

Transmaščobne kisline so industrijsko proizvedene ali naravno prisotne. Škodljive so industrijsko pridelane, ker nižajo raven koristnega holesterola in dvigajo raven škodljivega holesterola v krvi. Vplivajo tudi na raven sladkorja v krvi in nepravilno ovulacijo. Odsvetuje se tudi čezmerno uživanje kofeina, izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, bele moke in sladkorja.

Sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava vsebujeta vitamine, minerale in vlaknine. Vsebujeta tudi vitamin C, folno kislino in železo, ki je pomembno pri preprečevanju slabokrvnosti. Jejte sveže sezonsko sadje in zelenjavo vsak dan.

***TEMPLATE B14: RDEČ OKVIR: AJDA Živilo, ki znižuje raven inzulina v krvi, je bogato s prehranskimi vlakninami, zato naj se večkrat znajde na vašem krožniku. Vsebuje tudi cink, ki poleg folne kisline vpliva na kakovost semenske tekočine pri moških. POUDAREK (pri fotki test nosečnosti): Prenizka vsebnost maščob v telesu lahko poruši menstrualni cikel in povzroči začasno nezmožnost zanositve. PPS (folna kislina, hrana): Bodite pozorni na vnos folne kisline v organizem, saj pomaga pri pravilnem razvoju zarodka. SIV OKVIR: Kuhana ali pečena VIR BELJAKOVIN Jajca so hranljivo živilo in bogat vir holina – beljakovine, ki pozitivno vpliva na razvoj ploda in dojenčka po rojstvu. Vsebujejo tudi različne vitamine in minerale ter esencialne maščobe. Brez citata in številke***

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste