OKREPIMO VRANICO

Čiščenja telesa z naturopatinjo Eriko Brajnik: 2. teden

Lara Jelen/revija Jana
10. 2. 2022, 18.00
Deli članek:

Naše čiščenje se je začelo, prvi teden je za nami, nekateri ste že lepo shujšali dva ali tri kilograme. Če se povsem držimo jedilnika, se to zgodi, pravi naturopatinja Erika Brajnik.

Dreamstime
Rdeče zelje je sezonsko in ključno živilo za ohranjanje našega zdravja.

»Zvečer smo malo lačni, ampak se veselimo obilnega zajtrka, kajneda? Drugi teden čiščenja bi lahko imenovali potenciranje. Nastavljen sistem čiščenja bomo ojačali, da bodo procesi čiščenja lepo tekli naprej. Zato je treba najbolj okrepiti vranico, ki je najbolj na udaru med vsemi organi in v presežku zaradi preobilja sladkarij.«

Tkivne soli, ki se jih uporablja v naturopatiji (dvanajst jih je), so izjemna prva pomoč, kadar človek išče zdravje. So kot taksi za minerale, ki se z njihovo pomočjo lažje vsrkajo v telo. Njihova uporaba je sila preprosta, pojasnjuje Brajnikova. Vedeti moramo le, katero tkivno sol izbrati glede na našo zdravstveno težavo. »Obstajajo na primer ljudje, ki spijejo po dva litra vode na dan, a imajo kljub temu suhe in razpokane roke ter stopala, koža se jim lupi in imajo lišaje. To je znak, da se voda v telesu ne absorbira pravilno. Rešitev za to je sol številka devet, Natrium Fluoratum. Ta omogoči, da se bo voda pravilno absorbirala v naše celice.« V drugem tednu čiščenja Brajnikova svetuje, da začnemo uporabljati tkivno sol številka štiri (Ferrum Phosphoricum), ki krepi vranico. »Vranica določa kakovost naše krvi v telesu, njeno gostoto, viskoznost in vsebnost hemoglobina. Sama tkivna sol pa učinkuje še protivnetno, krepčilno, poživitveno na vse telo, in kar je najzanimivejše (o tem priča tudi znanost), ojača učinek vsakega zdravila, alopatskega ali holističnega. Je prava bomba zdravja! Zaužijemo štiri zrnca omenjene tkivne soli po zajtrku, vsak dan.«

Probiotiki, a skrbno izbrani

Prav tako priporoča, da začnemo jemati probiotike, pri čemer pa bodimo pozorni, katere seve vsebujejo, saj je vsaka skupina sevov bakterij koristna oziroma »specializirana« za nekaj drugega. Kdor ima kašasto blato in težave z želodcem, naj po kosilu jemlje probiotike z mikroorganizmi Saccharomyces boulardii. Ti pomagajo tudi pri driski. Tistim, ki so zaprti, bo koristila kombinacija Lactobacillus caseiLactobacillus acidophilus (koristni tudi pri pogostih vaginalnih vnetjih) in Bifidobacterium bifidum. Če opažate kri v blatu, izberite Lactobaccillus rhamnosus. če imate vetrove, glavobole in ste nespečni, pa poskusite z Lactobacillus helveticus in Bifidobacterium longum.

Nakupovalni seznam

kivi

riževo mleko

prosena in čičerikina moka

jajca

namaz tahini

figova marmelada

med ali datljev sirup

rdeče zelje

jabolka

gobe

piščanec

ribe (ne iz konzerve!)

radič

fižol

blitva

koromač

zelena

bučke

TEDENSKI JEDILNIK:

Skoncentrirajmo se na obilen zajtrk in obilno kosilo, večerja naj bo siromaška, malenkostna.

Zajtrk, do 9. ure: 2 kivija in nato dve palačinki (narejeni iz riževega mleka, prosene in čičerikine moke ter jajc). Palačinko namažemo s tahinijem, figovo marmelado, polijemo jih z medom ali datljevim sirupom.

Malica ob 10. uri: smuti iz štirih listov rdečega zelja in enega jabolka.

Kosilo od 11. do 13. ure: ajdova kaša z gobami, ali zelenjavo, ali piščancem ali ribo (ne iz konzerve) ter radič in fižol.

Večerja (lahko je tudi ni) do 18. uri: malo zelenjavne enolončnice iz blitve, koromača, zelene, fižola in bučk.

NAMIG

Tudi ta teden lahko smutiju dodamo dve kapljici jedilnega, stoodstotno bio eteričnega olja mastika – a le če nismo alergični na pistacije, saj mastiko uvrščamo v isti rod! Ker so eterična olja močno koncentrirana in ob čezmerni uporabi tudi nevarna, bodimo previdni, da kapljici res natančno odmerimo! Če pa bomo olje uporabili po priporočilih, bo aktiviralo cirkulacijo in pripomoglo, da bodo toksini hitreje zapustili naše telo, pojasnjuje strokovnjakinja.

RECEPT: Tahini

Tahini ali sezamovo maslo je izjemno preprost za pripravo. Pa še brez konzervansov bo, če ga pripravimo sami. Narejen bo v manj kot petih minutah! Ima kremasto teksturo in okus po oreščkih. 150 gramov sezamovih semen na hitro popražimo v ponvi, da se rahlo obarvajo in zadišijo. Popražena semena zmeljemo v mešalniku in jim dodamo približno 65 gramov sezamovega ali oljčnega olja ter eno žličko soli. Mešamo, da zmes postane gladka.

Namaz lahko v hladilniku hranimo dva tedna.

Zakaj točno tak zelenjavni smuti?

Rdeče zelje je sezonsko in ključno živilo za ohranjanje našega zdravja. Na naši mizi mora biti vsaj enkrat na dan! Rdeče zelje krepi oči, kožo in kosti, pa tudi imunski sistem. Je močan antioksidant. Učinkuje proti staranju, odpravlja gube in pomlajuje srce. Telo čisti toksinov. Vsebuje veliko kalcija, magnezija, mangana in učinkuje protivnetno. Sploh pri artritisu, revmi Erika svetuje, da se ga intenzivno uporablja.

Jabolko okrepi učinek smutija, pomaga telesu pri čiščenju. Je nevtralno sadje, ki učinkuje kot katalizator pri hujšanju.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste