Hrbtenica

To so bolezni vretenc, ki pridejo s staranjem

Mojca Kopriva
29. 1. 2022, 12.46
Deli članek:

Bolečine v hrbtenici, naj bo to vratni, prsni ali ledveni del, vplivajo na naše počutje in sposobnosti. Pojavljajo se pri četrtini ljudi, starih do 50 let, vsekakor pa pojavnost s starostjo narašča.

Dreamstime
3 okvare hrbtenice, ki jih morate poznati so: lordoza, kifoza in skolioza.

Akutna bolečina v hrbtenici v 90 odstotkih izzveni, preostalo pa predstavljajo kronične bolečine, za katere je značilno, da trajajo dlje, npr. več kot 3 mesece, in se po navadi tudi spremenijo v kronične. Ob hujših bolečinah in nezmožnosti normalnega gibanja je treba poiskati zdravniško pomoč. Zdravnik je seveda tisti, ki postavi ustrezno diagnozo ali bolnika napoti k specialistu oziroma izda delovni nalog za fizioterapijo.

Hernija diska

Najpogostejši vzrok bolečine v hrbtenici je zdrs medvretenčne ploščice (hernija diska), ki jo spremlja močna bolečina v hrbtenici. Velikokrat nas kdo vpraša, kaj pomeni oznaka kot »L4–L5«. Razlaga je preprosta: L = lumbalni (ledveni) del hrbtenice, 4 in 5 pa pomenita prizadeti predel med četrtim in petim vretencem.

Spondiloza

Spondiloza hrbtenice je širok pojem za težave v hrbtenici zaradi degenerativnih sprememb, ki so tesno povezane s staranjem človeka (npr. spinalna stenoza, degenerativa spondilolisteza ali osteoartritis). Pri spondilozi pride zaradi degenerativnih sprememb do zožanja medvretenčnih prostorov in posledično utesnitve živca, kar povzroči bolečino. Bolečina seva v tiste predele telesa, ki ga utesnjeni živec oživčuje. Pri spondilozi je pomembno, da mišice ohranjamo aktivne. To ne velja za začetno, akutno fazo, kjer je krajši počitek nujen. Poznamo različne vrste spondiloze, ki se razlikujejo glede na nastanek. Lahko je prirojena ali nastala zaradi poškodbe, npr. pri športu. Prekinitve loka vretenca ljudje po navadi niti ne zaznajo. Pozneje se kažejo spremembe, kot so bolečina v križu, mravljinčenje, pekoč občutek … Največkrat se pojavi bolečina v hrbtenici, ko se želimo usločiti nazaj. Ljudje, ki trpijo za tovrstno spremembo v hrbtenici, težje opravljajo vsakodnevne dejavnosti.

Spinalna stenoza

O spinalni stenozi govorimo, kadar pride zaradi degenerativnih sprememb do tolikšne zožitve hrbteničnega kanala, da to mehanično utesni živce in hrbtenjačo. To se odraža z izrazito bolečino in funkcionalno okrnjenostjo okončin. Najpogostejša je spinalna stenoza ledvene hrbtenice. Pri tej bolečina izžareva v noge ob daljši stoji ali hoji. Možnih vzrokov za nastanek spinalne stenoze, zoženja hrbteničnega kanala, je več. Lahko je posledica hernije medvretenčne ploščice, kostnih izrastkov, tumorjev, zadebeljenih ligamentov, pooperativnih vnetij in oteklin. Med počivanjem, torej med sedenjem in ležanjem, ni bolečin v hrbtenici. Ob stoji ali hoji pa se pojavita pekoča bolečina in drevenenje v ledvenem delu, zadnjici in nogah. Možni sta tudi odpoved nog in inkontinenca.

Skolioza

Skolioza na kratko pomeni ukrivljenost hrbtenice. Prizadene strukture, kot so kosti, mišice in ligamenti. V skrajnih primerih je lahko ogroženo tudi delovanje pljuč in srca. Ločimo funkcionalno skoliozo zaradi slabe drže, mišičnega spazma ali neenake dolžine nog. Pri funkcionalni skoliozi ne gre za deformacije kosti in se lahko popravi s hotenim krčenjem mišic oziroma s pravilnimi vajami. Navadno v ležečem položaju simptomi skolioze izginejo. Strukturna skolioza nastane zaradi prirojene motnje v razvoju vretenc ali drugih bolezenskih procesov. Prisotna je v vseh položajih telesa in jo s hotenimi gibi težko odpravimo oz. je sploh ne moremo.

Dreamstime
Navadno išias ni posledica nenadne poškodbe, ampak se razvije sčasoma.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste