uravnotežena prehrana

Kako zdrav je obrok na vašem delovnem mestu?

Zoran Franc
29. 1. 2022, 08.38
Deli članek:

V službi se navadno v času malice zatekamo po hitro pripravljenih stvareh. Naj gre za sendviče, jedi, ki so polpripravljene in jih zgolj pogrejemo, spet tretji pa ne jedo ničesar. A tudi v službi bi morali jesti uravnoteženo.

Dreamstime
Človek v 40 letih delovne dobe na delovnem mestu preživi približno četrtino svojega življenja. Zato je pomembno, da je hrana tudi med delovnim procesom čim bolj uravnotežena. Le tako si bomo zagotovili splošno zdravje in dobro počutje, povečala pa se bo tudi naša delovna storilnost.

Človek v 40 letih delovne dobe na delovnem mestu preživi približno četrtino svojega življenja. Zato je pomembno, da je hrana tudi med delovnim procesom čim bolj uravnotežena. Le tako si bomo zagotovili splošno zdravje in dobro počutje, povečala pa se bo tudi naša delovna storilnost.

Obroke si pripravite sami

Če je vaša izbira živil na delovnem mestu omejena oziroma ste odvisni od skope izbire živil v avtomatih s hrano ter hrane v bližnji okolici, si jo raje pripravite doma. S tem, ko obrok pripravljamo sami, imamo nadzor nad sestavinami, ustreznim razmerjem med hranili in načinom priprave živil.

Obroke načrtujte vnaprej

Na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo, da prehranjevanje na delovnem mestu načrtujemo vnaprej. Na primer, obroke si pripravimo že prejšnji večer oziroma si v službo nesemo hrano, ki je ostala od večerje. Tako bomo prihranili veliko časa in poskrbeli za čim večjo učinkovitost tudi v najbolj napornih dneh.

Razmerje med hranili

Ni vseeno, kaj in koliko česa pojeste. Upoštevajte naslednje pravilo: ena dlan beljakovinskega živila, ena pest škrobnega živila in dve pesti zelenjave oziroma sadja. Pri pripravi uporabljajte nenasičene maščobne kisline, kot je ekstra deviško oljčno olje, repično olje, kokosovo olje ...

Shutterstock
Obilen zajtrk privoščite pred začetkom dela, nadaljujte z malico, ki naj ne bo pretežka, in nato s kosilom, ki naj velja za glavni obrok dneva.

Ritem prehranjevanja

Številni zaradi pomanjkanja časa izpuščajo glavne obroke, lakoto pa potešijo s številnimi majhnimi, a energijsko bogatimi prigrizki, kot so keksi, slano pecivo, kosi pice, sendviči, buhteljni ... Tak način hranjenja ni priporočljiv, saj pogosto vodi do poznejšega večernega prenajedanja. V času osemurnega delovnika naj bi zaužili dva glavna obroka, recimo zajtrk in kosilo ter eno manjšo malico, kar je sicer, vsi vemo, nemogoče. Zato si obilen zajtrk privoščite pred začetkom dela, nadaljujte z malico, ki naj ne bo pretežka, in nato s kosilom, ki naj velja za glavni obrok dneva.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste