Kajenski poper poznamo kot skoraj nepogrešljivo začimbo pri pripravi mehiških in pikantnih jedi. Seveda se ga vsi, ki sovražijo pekoče, izogibajo, a prav ostrina in pekočina sta vir alkaloida kapsaicin, ki ima številne blagodejne učinke na naše zdravje. Dodamo ga lahko vsaki jedi, ki jo želimo pripraviti bolj pikantno.
Spoznajmo koristne snovi
Kajenski poper vsebuje številne vitamine, med katerimi izstopa predvsem vitamin C, B6 in E ter minerali, kot sta kalij in mangan. Še pomembnejša pa je aktivna sestavina, imenovana kapsaicin, ki jo kajenski poper vsebuje v visokih koncentracijah. Ta je izjemno učinkovit predvsem pri blaženju različnih vrst bolečine, kar pa so potrdile tudi različne znanstvene študije.
Pomoč pri artritisu
Uporaba kajenskega popra v prehrani naj bi posebej blagodejno delovala na ljudi, ki trpijo zaradi artritisa. V tem primeru se priporoča predvsem zunanja uporaba, in sicer tako, da kajenski poper vključite v doma pripravljeno protibolečinsko olje. Potrebujete štiri decilitre oljčnega olja in dve žlički kajenskega popra. Mešanico segrevajte v posodici nad vodno paro približno dve uri. Nato počakajte, da se ohladi, in prelijte v steklen kozarec, ki ga shranite na temno. Ob bolečinah v sklepih dvakrat na dan zmasirajte prizadeto mesto in ponavljajte, dokler ne pride do izboljšanja.
Pripravek za premagovanje glavobola
Imate pogosto težave s tenzijskimi glavoboli, ki napadajo v valovih in se pojavijo zgolj na eni strani? Rešitev je lahko kajenski poper. Četrtino žličke kajenskega popra pomešajte z decilitrom tople vode. V mešanico pomočite dve bombažni palčki za čiščenje ušes in jih nežno potisnite v nosnici. Počakajte, dokler ne zaznate rahlo pekočega občutka, ki bo nakazoval, da je kapsaicin začel delovati. Ta bo zavrl tvorbo snovi v možganih, ki je povezana z občutkom bolečine, glavobol pa bo izginil oziroma postal vsaj manj močan.