PIMENT

Zaklad Inkov, ki omamno diši in poleg tega še zdravi

Mare Koren
13. 11. 2021, 18.43
Deli članek:

Tokrat predstavljamo precej redko uporabljeno začimbo, ki je k nam prišla s Krištofom Kolumbom in v sebi združuje vonje cimeta, klinčkov, popra in muškatnega oreščka. Takšna je tudi po okusu, sicer pa so jo pogosto zamenjevali s poprom. Govorimo o pimentu.

Dreamstime
Britanci so piment poimenovali »vsezačimba«, saj po njihovem mnenju združuje okus in vonj kar štirih sicer raznolikih začimb – muškatnega oreščka in cveta, cimeta, klinčkov in popra.

Piment so v preteklosti uporabljali predvsem južnoameriški Indijanci pa tudi Maji, ki so ga prvotno dodajali v čokoladne zvarke in pripravke iz kakavovca. V Evropo je piment prvič pripotoval v 16. stoletju s Krištofom Kolumbom. Danes ga največ pridelajo na Jamajki, ki na svetovno tržišče prinaša tudi najbolj kakovostnega. Pridobivajo ga iz posušenih nezrelih plodov pimentovca, ki zraste v višino do deset metrov in uspeva zgolj v Srednji Ameriki, kljub številnim poskusom gojitve drugod po svetu.

Nepogrešljiva začimba slanih in sladkih jedi

Obrane nezrele plodove pimentovca posušijo na soncu in spravijo v vreče brez mletja, saj tako ohranijo eterično olje in značilen okus. Zato vam tudi priporočamo, da kupite cele plodove in jih meljete sproti; piment zmeraj shranjujte v stekleni posodi in temnem prostoru, saj bo tako ohranil največ izvirnega okusa in vonja. Uporabljate ga lahko tako pri pripravi slanih kot sladkih jedi.

Dreamstime
Še nezrele plodove pimentovca sušijo na soncu.

Na Slovenskem se sicer najpogosteje uporablja v času kolin, mesarji ga dodajajo v domače kašnato-mesne klobase in krvavice. A tu se njegova uporaba ne konča, temveč kvečjemu začne. Cele ali mlete plodove lahko uporabljamo za omake, enolončnice, nepogrešljiv je pri pripravi divjačine ter različnih jedi z rižem in zelenjavo. Ne pozabite nanj, ko pripravljate marinado za žar ali začinjate morske sadeže, ribe ter perutnino, pripravljeno na eksotičen način.

Nepogrešljiv pri peki

Piment je zaradi edinstvenega okusa tudi odlična začimba sladkih jedi in peciva ter še posebno čokolade; kot smo že omenili, so ga v te namene uporabljali tudi Inki in Maji. A to še ni vse. Dodajte ga pudingu, narastku, medenim keksom, kolačem in piškotom. Odlično se dopolnjuje z jabolki in tropskim sadjem, recimo z ananasom, mangom, banano, kokosom.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste