BACILI IN BAKTERIJE

Če želimo ostati zdravi, držimo roke proč od teh delov telesa

T.D.
16. 2. 2020, 09.55
Deli članek:

Tudi če si roke redno temeljito umivate, so kmalu spet izpostavljene bacilom in bakterijam, saj so najbolj v stiku z »nečistim« okoljem. In če so roke bakterijsko tako izpostavljen del, je seveda logično, da se tistih najbolj občutljivih predelov našega telesa z njimi ni priporočljivo dotikati.

Profimedia
Fotografija je simbolična

UŠESNI KANAL

Tako kot si praviloma ušes ne bi smeli čistiti z vatiranimi paličicami, v njih ne bi smeli potiskati tudi prstov, kadar čutimo srbenje. Zakaj? Ker v ušesa pravzaprav ne bi smeli potiskati ničesar. Koža v ušesnem kanalu je namreč precej tanka in kakršnokoli draženje bodisi s prstom ali predmetom (pa naj bo ta še tako mehak in prefinjen, kot je vatirana paličica) lahko pripelje do drobnih prask in raztrganin. Te so lahko precej nevarne, saj so ušesa eden najbolj občutljivih delov telesa in precej dovzetna za vnetja. Če pa se v te drobne poškodbe tanke kože ujamejo še bakterije z naših prstov, stvar lahko postane precej neprijetna in nevarna. Če vas v notranjosti ušes nenehno srbi, ne poskušajte raznih domačih zdravil in prijemov, ampak obiščite otorinolaringologa, ki bo našel rešitev za vašo težavo.

OBRAZ

To ne more biti res, boste rekli. Kako pa naj si drugače umijemo obraz kot z rokami? Za umivanje obraza in nanašanje kozmetike so roke povsem sprejemljive, to pa je tudi vse, kar z njimi na obrazu lahko počnemo. Vsega drugega se preprosto izogibajte. Izogibajte se stiskanja mozoljev, izogibajte se dotikanja obraza …, kakršenkoli nepotreben stik umazanih rok s kožo na obrazu lahko pripelje do bolezni ali izbruha neželenih mozoljev. Ne samo umazanija, ki se tako prenaša na obraz, na rokah so prav tako prisotne maščobe, ki na takšen način prihajajo v stik s kožo obraza, zamašijo pore ter poslabšajo akne in mozolje. Da teh ne smete stiskati, pa tako ali tako že veste.

ZADNJICA IN POPEK

Morda se zdi to nekoliko nepotrebno poudarjati, a naše dlani in zadnjica naj bodo v stiku zgolj pri brisanju in umivanju. Kakršenkoli drug stik zaradi kakršnihkoli razlogov je že lahko izredno nevaren, saj so na našem zadnjiku bakterije, ki lahko s prenosom prek rok, s katerimi se dotikamo skoraj vsega, pripeljejo do resnih zdravstvenih težav in okužb. Če se zaradi kakršnegakoli razloga torej že morate dotakniti svoje zadnjice, si takoj po tem temeljito umijte roke. Ste vedeli, da je tudi v popku ogromno različnih bakteriji, ki imajo v vlažnem, toplem in temnem okolju idealne pogoje za rast in razvoj. In kar je najhuje, tam ostanejo tudi po prhanju in celo kopanju. Če te bakterije pridejo v stik z usti, hrano in posledično s prebavili, lahko povzročijo resne hude bolezni.

OČI

Si tudi vi, ko ste utrujeni, manete oči, ali če vas motijo leče (če jih uporabljate)? Ne počnite tega! Če je le mogoče, se s prsti ne dotikajte oči, še posebej v času virusnih obolenj, gripe in prehladov. Tako se namreč bolezni hitreje širijo, še posebej veliko tveganje pa je v primeru vnetij oči. Veljata zgolj dve izjemi, kadar gre za dotikanje z rokami. Kadar v oči vstavljate leče in kadar iz njih izpirate tujek, ki je zašel tja. Oči so drugače izjemno občutljiv del telesa, ki se ga nikar ne dotikajte z rokami. Bacili namreč lahko v oči zaidejo z lahkoto. Samo pomislite, kolikokrat se je že v vaših očeh povsem nepojasnjeno znašel tujek. Oči so precej občutljive za okužbe, ki so lahko blažje, kot je pordečitev očesa, ali hujše, kot je resna infekcija. Držite se pravila, da se oči ne dotikamo in jih ne mencamo.

USTA

Ljudje se neverjetno pogosto dotikamo svojih ust, kar je tudi eden najpogostejših vzrokov za to, da zbolimo. Med dotikanjem ust se nanje prenese kar tretjina bakterij na prstih, od koder zlahka zaidejo v telo, so zapisali v publikaciji Journal of Applied Microbiology. Če želite zboleti, potem je najbolj zanesljiv način ta, da se z rokami, s katerimi ste se dotikali javno izpostavljene površine, dotaknete svojih ust ali sežete vanje. Po britanski raziskavi sodeč, ljudje v službi, kadar nam je dolgčas, roke k ustom ponesemo v povprečju kar 23-krat na uro. Kadar smo zaposleni, pa šestkrat. Najpogosteje roke k ustom romajo med branjem, pisanjem ter gledanjem televizije in prav te razvade bi se morali iznebiti.

NOTRANJOST NOSU

Vrtanja po nosu bi nas morali odvaditi že v zgodnji mladosti, a kadar v nosu kaj močno zasrbi, ga ni junaka, ki ne bi s prstom segel vanj in podrgnil po mestu, kjer srbi. A verjemite, to početje ni prav nič bolj primerno, če ga izvajate, ko ste sami in vas nihče ne vidi. Vrtanje po nosu lahko privede do poškodb, krvavitev in celo infekcij. Na prstih je namreč veliko bakterij, ki jih, če se ob nespodobnem početju ranimo, prenesemo na rano in s tem pridejo v krvni obtok. Tudi raziskava iz leta 2006 je pokazala, da ljudje, ki redno vtikajo prste v nos, kar za polovico pogosteje zbolevajo za okužbami, ki jih povzročajo stafilokoki.

KOŽA POD NOHTI

Mnoge študije kažejo, da so naše dlani najbolj umazan del našega telesa, zato imajo ključno vlogo pri prenosu bacilov, ki so v zimskih dneh še toliko bolj na pohodu. Da bi se izognili okužbam, bi morali nohte imeti dolge največ dva milimetra, pravijo strokovnjaki. To je namreč dolžina nohta, pri kateri kožo pod nohti še lahko očistimo in se znebimo bacilov, ki se radi zadržujejo pod njimi. Pod nohti je v primerjavi z drugimi deli rok dvakrat več bakterij, saj s klasičnim umivanjem ni mogoče odstraniti vseh. Pri kratkih nohtih pa lažje nečistoče pod njimi odstranimo z vodo ali mehko krtačko. Kadar moramo nečistočo zaradi dolžine odstranjevati z različnim orodjem za čiščenje, že lahko poškodujemo kožo pod nohtom, kar vodi v okužbe in celo glivična obolenja, v nekaterih primerih lahko zaradi poškodb in okužb noht na določenem mestu celo odstopi od tkiva pod njim.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste