imunski sistem

Pomanjkanje vitamina C vodi v resne bolezni

T.D.
8. 2. 2020, 11.42
Posodobljeno: 8. 2. 2020, 11.45
Deli članek:

Čeprav so vsi vitamini enako pomembni, se v času, ko nas z vseh strani oblegajo virusi, najbolj nagibamo k vitaminu C, ki ima ugoden vpliv na imunski sistem in s tem na odpornost telesa.

Dreamstime
Presežke vitamina C običajno izločimo z urinom.

Vitamin C ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje v procesu tvorbe kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Vitamin C obenem prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšani utrujenosti. Pomemben je tudi pri vsrkavanju različnih hranil.

Vsrkavanje vitamina C

V tankem črevesju se pri običajnih vnosih vsrka od osemdeset do devetdeset odstotkov zaužitega vitamina C. Z uživanjem večjih količin se absorbcija tega vitamina bistveno zmanjša. V telesu najdemo najvišje vsebnosti vitamina C v belih krvničkah, nadledvični žlezi, možganih in hipofizi. Skoraj ves vitamin C izločimo z urinom, zato je pomemben reden vnos.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Njena.si

Mestni utrip že 20. leto spremlja ikonična Rotarijska ura na križišču Ajdovščina

Pomanjkanje in predoziranje

Pri hudem pomanjkanju vitamina C se pojavi skorbut, za katerega so značilni boleče, otečene in krvaveče dlesni, slabo celjenje ran, izčrpanost. Če je dnevni vnos vitamina C dlje časa nizek, lahko pride do slabšega delovanja imunskega sistema, slabšega celjenja ran ter večje možnosti za razvoj srčnih bolezni in raka. Presežke vitamina C načelno izločimo z urinom. Odmerki vitamina C, večji od dva tisoč miligramov, lahko dražijo želodec in črevesje, povzročajo ledvične kamne in vplivajo na raven bakra v telesu.

Kje ga je največ?

Vitamin C najdemo v živilih rastlinskega izvora, največ ga je v sadju in zelenjavi, a je vsekakor treba upoštevati, da je izredno občutljiv na zunanje dejavnike. Njegova količina se v živilih lahko drastično zmanjša z neustreznim skladiščenjem živil ter neustrezno pripravo in obdelavo hrane. Vitamin C spada med vodotopne vitamine in je občutljiv predvsem na toploto, svetlobo in kisik. S čezmerno toplotno obdelavo se iz živila lahko izgubi tudi do pol prvotne vsebnosti vitamina C, s kuhanjem v vodi pa tudi več. Zato pazimo, da živila pri pripravi obrokov ne prekuhavamo, vsaj kadar to res ni potrebno.