Hren je večletnica, ki jo prepoznamo predvsem po dolgih in suličastih zelenih listih, belem in dolgem korenu ter pekočem okusu. V zahodnem svetu se uporablja kot začimba, v vzhodnih državah pa jo cenijo kot zdravilno rastlino, ki pomaga pri številnih težavah. V prehrani se najpogosteje uporablja njegov koren, a naj povemo, da so izjemno okusni tudi mladi listi. Vrnimo se k zdravilstvu. Zdravilne lastnosti hrena so poznali že stari Grki, ki so ga pred več kot 1500 leti pred našim štetjem uporabljali za blaženje bolečin v hrbtenici in križu ter kot spolni stimulant. Starogrški pregovor pravi: redkev je vredna teže svinca, rdeča pesa teže srebra, a hren teže zlata. Hren je nepogrešljiv kot dodatek raznim jedem, posebej dobro se prileže k mastni hrani, saj jo pomaga lažje prebaviti. Čisti organizem, krepi metabolizem, preprečuje utrujenost, pospešuje razvoj koristnih bakterij, ki jih najdemo v črevesju, in uničuje razvoj bakterij griže, salmonele, tuberkuloze. Priporoča se tudi diabetikom. Izboljšuje funkcijo prebavnih organov ter stimulira izločanje želodčnih in črevesnih sokov, žolča in encimov trebušne slinavke. Je izjemno učinkovito sredstvo za čiščenje organizma, posebej pljuč in jeter, ledvic, mehurja, grla in požiralnika. Strokovnjaki so ugotovili, da pomaga tudi pri astmi, bronhitisu in da krepi imunski sistem.
UNIČUJE BAKTERIJE
Sirup iz naribanega hrena z medom, propolisom in semeni janeža je eden najbolje poznanih in učinkovitih ljudskih sirupov za zdravljenje pljučnih bolezni, zlasti pri otrocih. Stimulativno deluje na žolč in je izjemno učinkovit pri lajšanju bolezenskih stanj žolčnika in jeter. Je odličen pri čiščenju ledvic, mehurja in sečil ter pri bakterijskih vnetjih, ki povzročajo vnetja sečnih kanalov. Hren je sicer dolgo veljal za stari ljudski lek, ki pomaga pri izločanju peska in ledvičnih kamnih ter ima izvrstne zdravilne lastnosti pri zdravljenju revmatskih obolenj.
NE ZAVRZITE LISTOV RDEČE PESE
Tudi rdeča pesa je nepogrešljiva pri razstrupljanju telesa in čiščenju jeter, saj pomaga pri nevtraliziranju globoko uskladiščenih strupov, ki se kopičijo v jetrih in ledvicah. Med pomembne snovi, ki jih vsebuje, prištevamo betamin, ki znatno poveča vsebnost kisika v krvi. Ta vpliva na oksidacijo škodljivih snovi v vseh telesnih celicah, ki jih »napaja« krvni obtok. Rdeča pesa je bogata s folno kislino. Pomanjkanje te kisline se sicer kaže kot utrujenost, slab spomin, psihična napetost, nastanejo tudi ekcemi in bledikava koža. Zaradi številnih vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v rdeči pesi, je nepogrešljiva pri krepitvi imunske odpornosti in blaženju bolezenskih stanj, ki napadejo dihalne poti. Njeno uživanje svetujejo tudi pri pomanjkanju mineralov, ki jih potrebujemo za močne kosti in zobe. Z njenim uživanjem se povečuje število rdečih krvničk, zato je odlično zdravilo tudi za slabokrvnost. A užiten ni zgolj gomolj, temveč lahko uživamo tudi njene liste. Kot navajajo nutricionisti, so prehransko najdragocenejši del zelenjave, saj vsebujejo več železa kot špinača. Liste rdeče pese lahko uporabite za krepitev imunske odpornosti, zato jih ne zavrzite, temveč jih uporabite v juhah, solatah in sokovih.