Zdravje

Praznični gastritis omilite z izbrano praznično hrano

Zoran Franc
25. 12. 2018, 17.00
Deli članek:

Brez nadležne pekoče zgage in težkega želodca čez praznike s pravilno izbrano hrano. Nasveti, kaj si privoščiti in kako čim bolj omiliti omenjene težave.

Dreamstime
pečena riba

Na razdražen želodec, ki je posledica stresa in slabe prehrane, bosta blagodejno delovali banana in papaja, pomagate pa si lahko tudi s hrano, ki jo najdemo skorajda v vsaki kuhinji.

Olivno olje je odličen vir maščob in velja za lahko prebavljivo, podobno kot materino mleko. Ima protivnetne lastnosti, ki ugodno vplivajo na želodčno sluznico, pojasnjujejo nutricisti. Za pripravo prazničnih jedi in solat tako raje uporabite olivno olje.

Belo meso in bele ribe

Ne pozabite tudi na ribe. Nutricisti svetujejo, da uživate bele ribe, denimo osliča ali aljaškega soma. Bele ribe veljajo za lahko prebavljiva živila. V primeru že nadraženega želodca svetujejo zgolj kuhane, z dodatkom olivnega olja in kuhane zelenjave. Živili, bogata z beljakovinami, ki ne dražijo želodca, sta tudi belo piščančje in puranje meso. Nutricisti svetujejo, da če že trpite za razdraženim želodcem, meso uživajte kuhano.

Brokoli, cvetača in zelje

Nikar ne pozabite na zadostno mero kapusnic, ki vsebujejo veliko sulforanov, med katerimi kraljuje predvsem brokoli. Dokazano ugodno vplivajo na črevesno sluznico in krepijo imunski sistem. Poleg brokolija uživajte tudi zelje, ohrovt, brstični ohrovt in cvetačo. Kozarec zeljnega soka velja za najboljše ljudsko zdravilo zoper čir na želodcu. Ob resnih težavah si ga čim pogosteje in daljše časovno obdobje privoščite en kozarec na tešče. Vsebuje tudi veliko glutamina, ki pomaga celiti sluznico in zmanjševati nadraženost želodca, obenem pa krepi imunski sistem.    

Korenje, origano in šentjanževka

Uspešno zdravljenje gastritisa boste dosegli tudi s sveče iztisnjenim korenčkovim sokom. Tudi ta sok uživajte na tešče v daljšem časovnem obdobju. Terapija je izjemno koristna za splošno zdravje in bo poskrbela tudi za detoksikacijo vašega telesa. Nutricisti priporočajo tudi uživanje česna, artičok, špargljev, zelene in koromača, a s količinami slednjih ne pretiravajte. Tudi začimbe delujejo nadvse pomirjujoče na želodec. Med slednjimi sta se najbolje odrezala bazilika in origano. Fenoli, ki jih najdemo v origanu, preprečujejo rast in razmnoževanje bakterije Helicobacter pylori, ki je glavna povzročiteljica gastritisa. Eterično olje šentjanževke pa preprečuje krče in lajša napihnjenost ter druge prebavne motnje. Lahko ga uporabljate kot pripravek za čaj. Trikrat dnevno v vročo vodo nakapljajte 30 kapljic in pijte po požirkih. Privoščite si sadnje, in sicer jabolka, hruške in kivi ter manjše količine grozdja. Za lažjo prebavo sadje prej prekuhajte, a nikar ne pretiravajte s količino.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču