Hude želodčne bolečine, bruhanje in driska so pogosto posledica zastrupitve z živili, ki so okužena z bakterijami. Tveganje je še večje, če puščamo hrano na sobni temperaturi. Da se ne bi okužili v najlepšem mesecu, poskrbimo, da je kuhinja vedno čista, in hrano vedno temeljito toplotno obdelajmo. Čeprav ni najbolj okusno, se je kar pametno držati pravila, da je meso še vedno bolje pojesti nekoliko osmojeno kot premalo kuhano.
Hrano shranjujmo v nepredušnih posodah in je ne uživajmo po izteku roka uporabnosti. Sadje in zelenjavo operimo pod hladno tekočo vodo, hrane v mikrovalovni ali navadni pečici ne pogrevajmo več kot enkrat, zavrzimo udrte, izbočene ali zarjavele pločevinke, pokrov pločevinke pa splaknimo, preden jo odpremo. Zamrznjeno hrano odmrznimo v hladilniku, preden jo skuhamo, in je nikoli ne zamrzujmo znova. Pred kuhanjem in po njem si vedno temeljito umijmo roke. Predvsem pa pazimo, da bomo vso hrano dovolj skuhali ali spekli.