Rman je pri nas precej razširjena rastlina. Najpogosteje ga najdemo na travnikih, ob gozdnih jasah, robovih njih, poteh, nasipih, skratka, gre za nezahtevno rastlino, ki raste skoraj povsod. Je trajnica in spada v skupino košaric. Spomladi najprej požene liste, ki si drobno narezljani, šele nato požene steblo, ki je žilavo in gladko, a trdno, zato ga navadno tudi pri trganju hitro izrujemo s korenino. Rman cveti vse od maja do prve slane, zato še ni prepozno, da se sprehodite do bližnjega travnika in ga naberete ter posušite.
Kdaj ga nabiramo?
Rmanov čaj popijte dobro uro prej, preden ležete v posteljo. Odlično deluje proti nespečnosti, visokemu krvnemu pritisku in živčni napetosti. Priporočajo ga tudi v začetnih fazah pojava sladkorne bolezni.
Najbolje bo, če se boste prve bere lotili že maja in junija, ko prvič zacveti. S ponovnim cvetenjem vas bo sicer presenetil septembra in v začetku oktobra. Pri nabiranju si pomagajte s škarjami, saj si boste tako olajšali delo. Sušimo ga na papirju. Najbolje bo, če boste izbrali prost, polsenčen, a suh in zračen kraj. Razprostrite ga v tankem sloju. Za takojšnjo uporabo ga lahko sušite tudi v sušilnici, a pazite, da temperatura ne preseže 40 stopinj Celzija. Ko je posušen, ga shranite v papirnato vrečko, saj bo tako ohranil svoj vonj in barvo.
Proti krčem, srčnim okvaram in za odpornost
Po površni analizi lahko rman primerjamo z učinki kamilice, vendar je zaradi vsebnosti eteričnih olj primeren tudi za sproščanje krčev, deluje protivnetno in preprečuje nastanek klic. Najpogosteje ga uporabljamo notranje, v obliki čaja. Tako pripravljen koristi v času težav z želodcem, ko se pojavijo krči. Pitje čaja pomaga tudi pri zdravljenju dihal, lahko pa ga uporabite za inhalacije. Ugodno vpliva na dotok krvi v srce in ureja srčni utrip. Izboljšuje tudi odpornost in ščiti pred prehladnimi obolenji.