Kajenski poper je odlična začimba, ki da hrani pikanten oziroma pekoč okus. Podobno, kot če bi zmešali poper in čili. A če ga še niste vajeni uporabljati, previdno. Zadostuje namreč le ščepec in že kanček preveč lahko močno spremeni okus vaše jedi. Uporabljate ga lahko pri pripravi različnih omak, enolončnic, juh … Sicer pa lahko kajenski poper uporabite tudi kot domače zdravilo.
Protivnetno delovanje
Kajenski poper je po zaslugi kapsaicina odlična naravna rešitev za premagovanje bolečin. Kapsaicin je sestavina, ki v našem telesu deluje predvsem protivnetno. Izjemno blagodejen naj bi bil za ljudi, ki trpijo zaradi artritisa. V tem primeru strokovnjaki priporočajo predvsem zunanjo uporabo, in sicer tako, da iz kajenskega popra pripravite protibolečinsko olje. V posodi zmešajte nekaj žlic olivnega olja in ščepec kajenskega popra. V mešanico namočite gazo in jo nato večkrat na dan polagajte na boleče predele oziroma jo povijte nanje.
Hitro hujšanje
Strokovnjaki so ugotovili, da kajenski poper kot dodatek obrokom omogoča lažje in hitrejše hujšanje. Zakaj? Pomaga pri dvigu telesne temperature, s tem pa poskrbi tudi za hitrejše delovanje metabolizma, kar posledično pomeni večjo porabo kalorij. Strokovnjaki med drugim menijo, da kajenski poper pripomore k zmanjšanju apetita (zagotovo, če ga v hrano dodate preveč).
Prve jesenske sitnosti
Šolarji bodo že naslednji teden spet sedli v šolske klopi v novem šolskem letu, v jesenskem vremenu pa se bodo noski hitro začeli mašiti. Poznate recept? Kajenski poper. Kapsaicin odlično spodbuja redčenje in izločanje sluzi, pripomore pa tudi k hitrejši sprostitvi dihalnih poti. Ob prehladu je kajenski poper tako eden izmed vaših glavnih zaveznikov. Dodajajte ga hrani, a previdno, da ne opeče nežnih jezičkov.
Vitamini in minerali
Kajenski poper vsebuje številne vitamine in minerale, med njimi vitamine C, B6, in E ter kalij in mangan. Zato se ga nikar ne branite in ga s pridom uporabljajte pri pripravi obrokov.
Nad glavobol
Če imate pogosto glavobol, četrtino žličke kajenskega popra pomešajte z decilitrom tople vode. V mešanico pomočite bombažni palčki za čiščenje ušes in ju potisnite v nosnici, dokler ne začutite pekočine.
Bolečine v sklepih
Pomešajte 4 dcl olivnega olja in 2 žlici kajenskega popra ter segrejte. Z ohlajeno mešanico nato dvakrat na dan masirajte boleče sklepe. Postopek ponavljajte do izboljšanja.
Nad zobobol
Žličko kajenskega popra pomešajte z decilitrom alkohola. Pustite dva tedna. Mešanico kanite na vato in to položite neposredno na boleče mesto.