Marsikdo bo morda pomislil, da gre za katerega izmed eksotičnih sadežev, a še zdaleč ni tako. Babice so jih po navadi uporabljale pri vlaganju hrušk in drugega sadja, pogosto pa so se znašle tudi v košarah skupaj z ranimi sortami sliv, ribeza in malin. Kosmulje veljajo za enega najboljših virov fitokemikalij, med katerimi najdemo tudi kvercetin. Gre za močne antioksidante, ki blažijo negativen vpliv prostih radikalov v telesu in preprečujejo številne kronične bolezni. So različnih barv, vse od rumenih, belih in rožnatih pa do rdečih. In kako jih lahko uporabimo?
KOSMULJEVA PITA
Sestavine za testo: 400 g masla, 500 g moke, 250 g sladkorja, ščepec soli, žlico ali dve hladne vode.
Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Maslo ogrejemo na sobno temperaturo in stepemo z mešalnikom, da dobi puhasto strukturo in spremeni barvo. Dodamo sladkor in stepamo naprej. Postopno dodajamo moko, ki smo ji vmešali ščepec soli, in po potrebi dodamo žlico ali dve hladne vode. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in pustimo počivati 30 minut v hladilniku. Nato tretjino testa odvzamemo in jo uporabimo za trakove ali drobljenec. Preostanek testa razvaljamo po pekaču. Pečemo 10 minut. Medtem pripravimo kremo, za katero potrebujemo: 1 kg kosmulj, 150 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 2 dl vode, sok ene limone, 75 g jedilnega škroba. Priprava: Kosmulje očistimo. V kozici zavremo sladkor in vaniljev sladkor, vodo in limonin sok ter dodamo kosmulje. Na zmernem ognju kuhamo 15 minut. V skodelici zmešamo škrob in malce vode ter vmešamo v kremo. Rahlo ohlajeno testo prelijemo s kosmuljevo kremo in s preostankom testa naredimo mrežo ali posujemo z drobljenci. Pečemo še 30 minut pri 180 stopinjah.