Jabolka imajo malo kalorij, a so nasitna, zato se pogosto znajdejo na dietnih jedilnikih. Jabolka hkrati pripravljajo presnovo na spremenjen prehranjevalni ritem, tudi ko je dieta končana. Pripravili smo nekaj idej za »jabolčna« kosila.
DAN 1 – Zrezek z jabolkom in zelenjavo
Na žlički olja podušite 1 sesekljano šalotko in dodajte 150 g kuhanega zelenega fižola. Zalijte s 4 žlicami čiste zelenjavne juhe in dodajte na večje kose narezano jabolko (150 g). Pet minut dušite in začinite. Na žlički olja popecite zrezek (pljučna pečenka je najboljša), začinite z žličko zeliščnega masla. Pojejte s krožnikom zelene solate, ki ste jo začinili z jabolčnim kisom.
DAN 2 – Pečena jabolka s šunko
Jabolku (100 g) odstranite pečke in ga narežite na kolobarje ter prelijte z limoninim sokom. Debelo rezino kuhane šunke (125 g) premažite z žličko olja. Obložite z jabolki, potresite s koriandrom in na foliji postavite za 10 minut na žar.
DAN 3 – Korenčkova juha z jabolkom
Na 2 žličkah vročega olja podušite 1 sesekljano čebulo. Dodajte 100 g na koščke narezanega krompirja in 250 g korenja. Zalijte z zelenjavno juho. Kuhajte, dokler se zelenjava ne zmehča, potem jo ukašite. Dodajte koščke jabolka.
DAN 4 – Jabolčna solata s slanikom
Posodo obložite s solatnimi listi. Polnomastni jogurt zmešajte z nastrganim hrenom in solite. V jogurtovo omako vmešajte koščke jabolka, čebule in 100 g slanika, vloženega v kisu. Položite v posodo in potresite s peteršiljem.
DAN 5 – Jabolčni opečenec
200 g krompirja in 1 jabolko (150 g) nastrgajte in zmešajte. Porazdelite na tri dele, oblikujte polpete in jih opecite na žlici vročega olja. Okrasite s 3 žličkami kisle smetane in potresite s cimetom.
***ZAJTRK Vseh pet dni velja, da zjutraj, na tešče, spijete dve žlički jabolčnega kisa s kozarcem vode. Nato si privoščite rezino polnozrnatega kruha s pol žličke masla in s sirom. JABOLČNA SOLATA S SIROM Za preliv zmešajte žličko ali dve jabolčnega kisa, nekaj vode in ščepec mletega koriandra. Nazadnje dodajte žlico olja. Prelijte po narezanem jabolku in nekaj rezinah sira. PPS1: Korenčkovo juho z jabolkom začinite s ščepcem ingverja v prahu, belim poprom in muškatnim oreščkom. PPS2: K pečenim jabolkom s šunko se odlično poda solata iz kumar in zelene solate, ki ste jo prelili z jabolčnim kisom in žličko olja. ŠTEVILKA: 2 litra vode ali zeliščnega čaja dnevno sta nujna! POUDAREK: Za dopoldansko malico si privoščite kivi, za popoldansko pa navadni jogurt. POUDAREK: Vsako solato začinite z jabolčnim kisom.***