Paradižnik in kumare so zares odlični v poletnih solatah, pa tudi zeljnata solata se tu in tam prileže. Preverite, kako zelo koristne in drugače uporabne so še poletne radosti z vrta.
Z ZELJEM NAD PIKE
Sveža zeljnata solata pomiri želodec po prekrokani noči.
Že od nekdaj je zelje cenjeno predvsem zaradi vitaminov in mineralov. Vsebuje veliko vitamina C, bogato je s kalijem, železom in magnezijem.
Zeljni list vam bo v poletnih mesecih omilil bolečino in pospešil celjenje kože pri opeklinah in pikih žuželk. Sveže naribano zelje lajša želodčne razjede, pomirja in zmanjšuje stres. Topli zeljni listi pa omilijo menstruacijske bolečine in migrene v začetni fazi.
S KUMARIČNIM SOKOM NAD OPEKLINE
Kumara je bogata z vitamini A, B, C in E. Vsebuje veliko kalcija, magnezija, železa in kalija. Odlično odvaja vodo iz telesa in pospešuje izločanje strupov. Vsebuje tudi encim erepsin, ki čisti sluznico. Je lahko prebavljiva in ugodno deluje na ledvice in črevesje. Sok kumare tako pomaga pri razstrupljanju telesa. Pripravimo ga tako, da svežo kumaro olupimo, narežemo na koščke in s paličnim mešalnikom zmeljemo. Zmes ožamemo, da dobimo sok. Gazo, prepojeno s sokom, lahko položimo na opeklino. Kumare lahko narežemo tudi na manjše kolobarje in jih položimo na prizadeto mesto.
Zanimivosti
Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje
Z REPO NAD BOLEČE GRLO
Tudi vas to poletje muči boleče grlo? Najverjetneje je za to kriva klima, ki ste jo nastavili na prenizko temperaturo. Preizkusite recept z repo. Pri sveži repi so uporabni prav vsi deli. Repni vršički so vir kalcija in jih lahko dodajamo v solate. Repa deluje razkužilno, ugodno vpliva na presnovo, čisti sečne poti. Sok prekuhane repe pa je primeren za grgranje. Svežo repo narežemo na manjše kose in jo kuhamo do 20 minut. Sok prekuhane repe ohladimo in grgramo večkrat na dan.
NARIBANO ZELJE
Za 15 minut ga položite na obraz oziroma na odrgnino ali brazgotino. Sestavine v zelju bodo pripomogle k hitrejšemu celjenju in poskrbele, da bo rana čim manj vidna.
IZOTONIČNI NAPITEK
Kumaro prerežite na pol in izdolbite semena. Vsujte jih v vrč, nekoliko pretlačite, dodajte limono in nekaj melisinih listov. Dodajte led in prelijte z vodo.