Postenje je del večine diet
Postenje je del večine priljubljenih sodobnih diet. Ločevalna dieta temelji na postu na vsake štiri dni. Takrat naj bi uživali zgolj sadje in zelenjavo v majhnih količinah, občasno so v enem od petih dnevnih obrokov dovoljeni oreščki (šest oreščkov na obrok). Dovoljeno je pitje neomejenih količin vode in nesladkanega čaja, sadni sok pa šteje kot obrok. Vsak konec meseca je zapovedan vodni post, pri katerem ves dan pijemo zgolj navadno vodo. Pri 17-dnevni dieti dr. Michaela Morena s postenjem začnemo v drugem ciklu hujšanja, ki ga imenuje aktiviranje. Gre za cikel v obdobju, ko se hujšanje kljub manjšemu vnosu hrane nenadoma ustavi. V tem ciklu se postimo vsak drugi dan, dnevi z manjšim vnosom kalorij pa se menjujejo z dnevi, ko jemo normalno. Ob (postnih) dnevih aktiviranja lahko jemo poljubne količine beljakovin in zelenjave, dva obroka sadja z malo sladkorja, dva obroka probiotičnih živil in 1–2 žlici dobrih maščob.
Post je zdrav
Najnovejša usmeritev so diete, pri katerih ohranjamo oziroma vzpostavljamo vitkost izključno s postenjem. Pri tem pa ne gre za postenje v klasičnem smislu, ko naj bi ves dan uživali zgolj vodo, sokove ali juhe, pač pa za zmerno postenje, pri katerem jemo, a precej manj kot sicer. Margot Helmiss in Falk Scheithauer v knjigi Zdrav post kot zmerni post opredelita prehranjevanje, pri katerem zaužijemo največ 300 kalorij na dan. Pri tem naj bi uživali večinoma živila rastlinskega izvora. Telo namreč manj raznovrstno hrano lažje prebavi, zato se ob lažjem postenju spočije in okrepi. Margot Helmiss in Falk Scheithauer tistim, ki se nameravajo redno postiti, zagotavljata že po enem tednu občutek lepote in vitkosti ter željo po dejavnosti.