Zdravje

Uvod v tradicionalno kitajsko medicino

sj
9. 9. 2014, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Odslej boste v ponedeljkovem časopisu našli tudi nasvete vrhunske kitajske zdravnice dr. Lu Li, ki deluje v ljubljanskem centru Dao TKM. Preden pa začne odgovarjati na vaša vprašanja, smo jo prosili, naj malo bolj predstavi svojo dejavnost.

Dao TKM

»Zelo sem počaščena, da sem kot zdravnica tradicionalne kitajske medicine (TKM) dobila priložnost, da širim svoje znanje in opravljam svoje poslanstvo zdravljenja, pomoči in svetovanja ljudem na področju TKM tudi zunaj meja Kitajske (svoje države). Naša medicina deluje po načelu holističnega (celostnega) razumevanja človeka in njegovega delovanja. Na pregledu in pri samem zdravljenju tako poskušam upoštevati vse vidike posameznikovega delovanja. Iz tega sledi, da poleg fizičnega stanja vedno preverim tudi način življenja te osebe, kar zajema prehranjevalne navade, telesno dejavnost, vrsto dela, ki ga opravlja, odnose z družino in drugimi … Zaradi čezmernih obremenitev in stresa, ki smo mu v današnjem času izpostavljeni, je bistveno, da poiščemo pravi način, kako umiriti in sprostiti svoje telo in um. Kadar smo stresu izpostavljeni predolgo, se na področju delovanja jeter in vranice lahko pojavi stagnacija meridianskega sistema in zakrčenost jeter, kar lahko vodi do težav, kot so kronična nespečnost, utrujenost, izčrpanost, nervoza, občutki nesmiselnosti bivanja in depresija. Poleg zdravljenja poskušam vedno poiskati način sprostitve, ki je za človeka najprimernejši in učinkovit, saj se ob pravilnem kroženju življenjske energije či in krvi po telesu začne proces samozdravljenja. Človek je del narave, in ni ločen od nje ali celo v premoči nad njo. Človeško delovanje se odziva na naravne cikluse univerzuma. Ko to veselo igro sprejmemo in se ji prepustimo, začnemo tudi sami delovati po svoji lastni naravni poti. Posameznikovo delovanje je le odziv na širše, kozmično delovanje narave. Iz tega razloga je treba upoštevati tudi vremenske razmere, ki smo jim izpostavljeni, letne cikluse, katerim ne moremo ubežati. Če vse to sprejmemo in se prilagodimo, bosta telesu vladala red in harmonija. 

Naslednji ponedeljek bo dr. Lu Li podrobneje predstavila diagnostične metode.

Glede na moja opažanja v času bivanja v Sloveniji so alternativne oblike zdravljenja za zdaj še v povojih. Razni medicinski sistemi se med seboj lahko zelo razlikujejo, zato bi želela nekaj vrstic nameniti tudi samemu diagnostičnemu pregledu, ki ga izvajamo nekateri zdravniki TKM. Diagnostika se precej razlikuje od pregledov, ki jih nudi zahodna medicina. Sama povezujem oba sistema in skupaj mi ponudita širšo sliko o posamezniku. V ordinaciji Dao TKM, kjer delujem, opravljam diagnostiko po štirih znanih diagnostičnih metodah TKM. Še preden začnem pravo diagnostiko, človeka opazujem, ko vstopi skozi vrata. Pozorna sem na gibanje (ali so gibi umirjeni, počasni, hitri, impulzivni), opazujem izraz na obrazu (nasmejan, otožen, resen, zaskrbljen) ter poslušam glas (tih, umirjen, glasen, hripav, močan). Nato se začne klasičen postopek diagnostike po TKM. 

Posebnost obravnavanja človeka po sistemu TKM je, da poskušamo zdravniki poiskati izvor za nastanek bolezni. Lajšanje simptomov je pomembno v akutnem stanju, da si telo opomore, poglavitno pa je zdravljenje in krepitev organa ali organov, ki so povzročitelji bolezni ali težave. Šele tako telesu omogočimo kar najboljšo podporo in zagotovimo dolgotrajnejše učinke. To je še posebno pomembno pri procesu rehabilitacije in po operativnih posegih.«

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste