Zdravje

Tega o krompirčku niste vedeli!

N.J.
7. 3. 2014, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Izjemno priljubljeni pomfri vsebuje snovi, zaradi katerih se mu boste odslej verjetno raje odpovedali!

Profimedia

Pred škodljivi snovmi v naši prehrani se najučinkoviteje zaščitimo tako, da se nezdravim živilom odpovemo ali čim bolj izogibamo. Škodljiva snov je tudi akrilamid, ki nastaja zaradi visoke vročine pri pečenju, praženju in cvrenju, najintenzivneje pri toplotni obdelavi krompirja in žit. Pri živalih naj bi povzročal raka, poškodoval gensko zasnovo ter škodljivo učinkoval na živčevje. Raziskave na ljudeh sicer še ne dajejo usklajenih rezultatov, a vseeno velja, da je akrilamid škodljiv tudi ljudem. Kako protiukrepati? Odpovejmo se hrustljavemu rjavo popečenemu krompirčku, predvsem čipsu in pomfriju, ali močno popečenemu kruhu iz opekača. 

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost