Zdravje

Škodljive snovi v hrani

Ž.K.
29. 1. 2014, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred večino škodljivih snovi, ki jih lahko zaužijemo s hrano, nas ščiti lasten organizem, pred nekaterimi pa se moramo znati zaščititi drugače. Poznate nitrate in nitrite?

 Nitrate najdemo denimo v zelenjavi, predvsem v listnati solati, nitriti pa se med drugim uporabljajo tudi za konzerviranje mesa in klobas. Nitrati niso škodljivi, a iz njih lahko nastanejo nitriti in nitrozamini, ki naj bi povzročali tudi raka. Protiukrep? Pri solati odstranite in zavrzite zunanje liste, solatno steblo in trda listna stebelca. Jedi iz zelenjave, ki vsebuje precej nitratov (špinače, blitve ipd.), nikoli ne pogrevajte. Odločite se za nakup bioživil, ki vsebujejo manj nitratov. (Foto: Profimedia)