Zdravje

Pozor: razlike med divjim in gojenim lososom

J.P.
17. 12. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pri nas je precej premalo znano, da losos, ki ga je mogoče kupiti v naših ribarnicah, nima ničesar skupnega z divjim lososom, ki ga priporočajo kot eno najbolj zdravih vrst hrane.

Gojeni losos vsebuje celo vrsto kemikalij. Tako namreč poskrbijo, da hitreje zraste. Ribe so gojene v kletkah, kjer je na majhnem prostoru v morju tudi več kot 70.000 rib. Zato so pogosto deformirane, ker se ne morejo ustrezno gibati. Divji losos pa preplava več tisoč kilometrov, raste bistveno počasneje, njegovo meso je zato tudi čvrstejše. Gojeni lososi dobivajo kemikalije, s katerimi gojitelji poskušajo preprečiti bolezni.

Meso divjega lososa je zaradi hrane svetlo rožnate barve, meso gojenega pa blatno sive, zato mu dodajajo kemikalije z barvo, da je meso privlačnejše na pogled. Je pa razlika vseeno opazna: meso divjega lososa je nežnejše barve. Razliko boste opazili tudi, ko ga boste pekli: gojeni losos obupno smrdi, da potrebuje stanovanje po peki res pošteno zračenje. Ko boste pekli divjega lososa, pa vonja skoraj ne bo, predvsem pa ne bo smrdelo.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

 

 

 

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost