Kolikokrat se v restavraciji pri naročilu jedi pozanimate o številu kalorij, ki jih vsebuje? Ali ta podatek res vpliva na to, ali boste jed kupili oziroma naročili? Ali obstaja boljši način od označevanja prehrambne vrednosti jedi s kalorijami?
Prekomerna telesna teža je vedno večji zdravstveni problem, zato postaja pomembnejše tudi prizadevanje, da bi ljudje zaužili čim manj nezdrave in visokokalorične hrane. Vendar se označevanje živil, jedi in pijač s kaloričnimi vrednostmi doslej ni izkazalo za dovolj učinkovito.
Ameriški raziskovalci so si zastavili delovno vprašanje: Ali obstaja boljši način za merjenje vrednosti hrane in pijače?Največja težava z označevanjem hranilnih vrednosti živil in pijače je preprosto to, da ni prav učinkovito. Večina raziskav s tega področja v ZDA je namreč pokazala, da se gosti v restavracijah, tako odrasli kot mladi, nočejo odreči priljubljenim jedem na račun tistih z manj kalorijami. Raziskovalci so ugotovili tudi, da ljudje preberejo podatke o prehranski vrednosti jedi veliko redkeje, kot sami verjamejo, da jih preberejo. Dva ameriška raziskovalca prekomerne telesne teže sta v reviji Journal of Medicine zapisala:
Zato znanstvenika predlagata drugačen način merjenja, ki bi ga lahko razumel vsak, ki vsaj malo telovadi oziroma se razgibava: protivrednost v vadbi.
Ena od ameriških raziskovalk je več let preučevala, kako se na podatke o kalorični vrednosti odzivajo mladostniki iz družin z nizkimi prihodki. Otroci so po končanem pouku, tako kot mestni otroci povsod po svetu, v bližnjih trgovinicah in pekarnah kupovali prigrizke in osvežilne pijače. Raziskovalka je v takšnih trgovinah sladke brezalkoholne pijače namesto s podatki o kaloričnih vrednostih opremila s podatki o količini vadbe, potrebne za porabo kalorične vrednosti pijače. Ugotovila je, da so po tem mladostniki veliko raje kupovali nizkokalorične pijače. Nalepke s podatki o potrebni vadbi so znižale kalorično vrednost nakupov za 40 odstotkov.
Telo, navajeno prevelikega vnosa kalorij, je težko spraviti v red.
Seveda so tu še drugi dejavniki, ki nas lahko odvrnejo od pozornosti na previsoko kalorično vrednost hrane: cena, družbena pričakovanja, oglaševanje. Podatek o protivrednosti v vadbi je uporaben tudi za tiste, ki želijo uživati zdravo hrano in imajo določeno znanje o prehranski vrednosti živil.
Neka ameriška raziskovalka je v restavraciji poskusno uvedla menije s kaloričnimi podatki in menije s kaloričnimi podatki ter podatki o potrebnih 'kilometrih hoje' oziroma 'minutah hoje'.
Preiskovanci so se povprečno odločali za menije, ki so imeli 200 kalorij nižjo vrednost – ne glede na raven izobrazbe –, če so imeli ob meniju podatek, koliko minut bodo morali hoditi, da porabijo zaužite kalorije.Podatek o protivrednosti v vadbi je za ljudi preprosto lažji, saj večina ne razume, kolikšen je ustrezen dnevni vnos kalorij.
Treba je poznati kalorije, jih preračunati ter jih vstaviti v kontekst dnevnega zaužitja kombinacije živil. S ponazoritvijo v fizični vadbi dobi človek jasno sporočilo, to pa bi lahko pri ljudeh v prihodnosti pomembno vplivalo na zmanjšanje količine zaužitih kalorij.