Zdravje

Navijamo za bio!

T. G.
27. 4. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ko se je pred leti začel pojavljati izraz bio hrana, je bila večina do njega skeptična. Ah, še ena modna muha, ki bo kmalu pozabljena, s(m)o ugotavljali. A seveda to nikakor ni res, saj bio hrana postaja vse bolj cenjena in iskana.

Arhiv Lepe & Zdrave

Kljub dejstvu, da je vse z oznako bio ali eko dražje, se vse več ljudi zaveda, da je včasih bolje dati malce več denarja in jesti boljše oziroma bolj zdravo kot pa ceneje in slabše. Seveda je malo ljudi, ki bi si lahko biološko pridelano hrano kupovali vsak dan in jedli izključno to, a vsekakor se izplača premisliti o nekaj kompromisih:

  • Bio hrana je v trgovinah pogosteje dražja, kot če bi jo kupovali neposredno na eko kmetijah. Če živite v bližini kakšne, se zato pogosteje bolj izplača odpeljati do kmetije in nakupe opraviti tam, če imate majhen vrtiček, pa lahko marsikaj pridelate kar sami.
  • Previdno pri mesu! Znano je, da določene vrste mesa vsebujejo marsikaj – od antibiotikov dalje, zato je pri mesu morda vredno razmisliti, kakšnega bomo kupili. Marsikdo razmišlja, da bo meso raje jedel bolj poredko in tedaj kakovostno, kot da bi vsak dan jedel poceni meso, za katerega ne ve, kaj vse vsebuje.
  • Odvisno, za koga kuhamo – mnoge mamice so postale pozorne, da svojim dojenčkom (vsaj na začetku, ko jih privajajo na gosto hrano) kupujejo biološko oziroma ekološko pridelano zelenjavo. Vse lepo in prav, a tudi pri tem ne velja pretiravati in otroka pretirano 'zavijati v vato'. Prej ali slej bo moral pojesti tudi kaj, kar spada v kategorijo običajne hrane.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja