Kopije

Kitajske kopije znamenitih mest

M.G.
10. 12. 2023, 10.27
Deli članek:

Na Kitajskem kopiranje ni nekaj manjvrednega, temveč je to oblika mojstrstva, zato tudi ne čudi, da tam najdemo kar nekaj replik znamenitih zahodnih mest ali vsaj njihovih delov.

Profimedia
(slika je simbolična)

Kitajska ima veliko število premožnih ljudi srednjega razreda, ki nenehno iščejo načine, kako bi pokazali in razkazali svoje na novo pridobljene bogastvo. Ker se mimika ali posnemanje na Kitajskem obravnava kot oblika mojstrstva se ta zato pogosto spodbuja, za razliko od zahoda, kjer kopiranje ni vrlina.

Kitajska zato ne kopira samo slavnih arhitekturnih čudes posamezno, temveč kar celotna mesta. Razvoj mest dvojnikov je zato občudovan in kritiziran hkrati. Kitajci radi obiskujejo znamenita mesta v tujini, nato pa bi si želeli to, kar vidijo tam, imeti tudi na Kitajskem. Od tod tudi ideja mest dvojnikov, ki so se pojavila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Priložnost za življenje v mestu, ki predstavlja zgodovinsko veličino zahoda, je privlačna za mnoge kitajske državljane, ki si zdaj lahko privoščijo, da postanejo del urbane elite, vendarle pa nekateri menijo, da se s tem pozablja na bogato kitajsko arhitekturno dediščino.

Takšnih mest dvojnikov je trenutno na Kitajskem kar nekaj, pa si poglejmo na kratko 10 najzanimivejših:

1. Tjandučeng (Tianducheng) - Pariz (Francija)

Profimedia
Manjša verzija Eifflovega stolpa v kitajskem Tianduchengu.
Ima vse kar ima originalni Pariz: Eifflov stolp, slavolok zmage, Elizejske poljane, značilne neoklasične zgradbe, veliko avenijo, celo portret Sončnega kralja, Ludvika XIV. Gre za manjšo verzijo od originala, ampak to očitno nikogar ne moti. Mesto so zgradili leta 2007 in je bilo vrsto let skorajda neposeljeno, a trenutno tu živi že več kot 30.000 ljudi.

2. Overseas Chinese Town East (OCT) - Interlaken (Švica)

Profimedia
Poroka v tematskem parku Interlaken.
OCT ima več različnih tematskih parkov, kot so "Knight Valley", "Wind Valley", ... V njem je umetno jezero, celotno okrožje pa je oblikovano po lepem švicarskem mestu Interlaken.

3. Tianjin - Firence (Italija)

Profimedia
Kitajske Firence v Tianjinu.
Mesto navdihnjeno po Firencah ima fontane, kanale in mozaike, ki so zelo podobni italijanskemu mestu. Gre za priljubljeno nakupovalno ulico, kjer se bohotijo vrhunske blagovne znamke kot so Gucci, Prada in podobni.

4. Suzhou - London (Anglija)

Profimedia
To ni Tower Bridge v Londonu, temveč v kitajskem Suzhou.
V Suzhouju je moč videti izjemno natančno kopijo znamenitega londonskega mostu Tower Bridge. Replika sicer nima mehanizma za dviganje mostu, kot ga ima original. Most deluje kot povezava med različnimi strukturami na temo Londona. Je priljubljena destinacija za poročno fotografiranje.


5. Guangdong - Halštat (Avstrija)

Profimedia
Replika avstrijskega Halštata.
Halštat je na UNESCO seznamu svetovne dediščine, Guangdong pa je njegova replika s cerkvenim stolpom z uro, lesenimi hišami v evropskem slogu in drugimi zgradbami. Po glavnem trgu v vasi so tudi razpršene točke za fotografiranje na temo Disneyevega filma Ledeno kraljestvo, saj bi naj navdih za izgled kraljestva Arendale (iz istoimenskega filma) dobili prav v Halštatu.


6. Tianjin - Manhattan (Združene države Amerike)

Profimedia
Neuspeli poskus kopiranja dela Manhattna v Tianjinu. Trenutno so zgradbe prazne.
Zgodba Manhattna iz Tianjina je neposrečena. Lokacija z lastnim Rockefellerjevim centrom in stolpoma dvojčka je  ostala nedokončana in tako neprivlačna za kupce. Tako v glavnem ostaja mesto zapuščeno. Lažni Manhattan je tudi nagnjen k poplavam zaradi neviht in močnega dežja.

7. Songiang - okolica reke Temze (Anglija)

Profimedia
Thames town
Songiang je mesto s tlakovanimi ulicami, viktorijanskimi terasami, trgovinami na vogalu in rdečimi telefonskimi govorilnicami, ki jih je navdihnil razvoj okoli reke Temze v Londonu. Čeprav so se hiše hitro prodajale, je bila večina nakupov naložba ali drugi dom premožnih. Delež lastnikov, ki so se stalno naselili je nizek.

8. Pudong - Amsterdam (Nizozemska)

Profimedia
Kopija Amsterdama v Pudongu.
V Pudongu se nahaja mesto Holland Town, ki je vas, sestavljena iz nizozemskih stereotipov, povzetih iz Amsterdama in soseske Kattenbroek v Amersfoortu. Ima kanale in mline na veter. Ima natančno repliko Pomorskega muzeja in veleblagovnice Bijenkorf v Amsterdamu. Trenutno je mesto duhov.

9. Dalian - Benetke (Italija)

Profimedia
Vzhodne Benetke, kakor tudi nekateri poimenujejo Dalian.
Dalian je pristaniško mesto na Kitajskem z repliko štirih kilometrov umetnih kanalov in približno 200 stavbami v evropskem slogu, ki so jih navdihnile Benetke. Obstajajo vožnje z gondolo, z gondoljerji, oblečenimi v tradicionalne beneške noše. Kljub temu, da gre za čudovito replika, ostaja mesto duhov.


10. Luodian New Town - Sigtuna (Švedska)

Profimedia
Umetno jezero, ki ga je navdihnilo švedsko jezero Mälaren
Luodian New Town je produkt kitajske pobude One City, Nine Towns (eno mesto, devet vasi). Vsakemu predmestnemu okrožju Šanghaja je bilo dodeljeno novo mesto, vsako s svojo temo. Luodian je dobil švedsko temo. Središče mesta Luodian je umetno jezero, ki ga je navdihnilo švedsko jezero Mälaren. Poslovna četrt ob jezeru je magnet za ljudi. Toda stanovanjska naselja kažejo malo znakov bivanja.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste