Nasveti bolnikom

Luskavica ni nalezljiva, vsaka stigma je povsem odveč

Mare Koren
18. 11. 2023, 21.14
Deli članek:

Luskavica je bolezen, ki jo je težko obvladati, a ni nalezljiva. Jo je pa pametno začeti čim prej zdraviti. Kaj je torej pomembno, če sumimo, da imamo luskavico?

Dreamstime
Za zdaj se strokovnjaki strinjajo o tem, da je luskavica dedna in ni nalezljiva.

Psoriaza, kakor ji tudi pravimo, je vnetna bolezen, ki povzroča žarišča na koži, prekrita s srebrno sivimi luskami. Najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. Za zdaj se strokovnjaki strinjajo, da je dedna ter da ni nalezljiva, s pravim vzrokom pa nam še ne znajo postreči. Po najnovejših raziskavah jo v veliki meri zakuha okvarjen imunski sistem.

Kakšni so prvi znaki

Večinoma se pri luskavici najprej pojavijo rdečkasta žarišča zadebeljene kože nad komolci, koleni, včasih tudi na lasišču; ta žarišča so pokrita s srebrnkasto sivimi luskami. Videz bolezenskih sprememb in njihova razporeditev sta pri večini bolnikov tako značilna, da lahko specialist dermatolog bolezen prepozna že ob osnovnem pregledu bolnika; redko je potreben odvzem vzorca kože za histopatološko preiskavo, ki včasih tudi ne more zanesljivo ločiti med luskavico in nekaterimi drugimi kožnimi boleznimi.

Dedna, a ne nalezljiva

Če imate luskavico ali pa jo ima vaš partner, je verjetnost, da jo bo vajin otrok podedoval, štirikrat večja kot pri siceršnji populaciji, torej okoli osemodstotna. Če pa jo imajo vaši starši, torej stari starši vašega otroka, je tveganje dvakrat večje, torej okoli štiriodstotno. Večjo ogroženost z luskavico lahko, glede na to, ali jo ima kateri od vaših sorodnikov, potrdi genetsko testiranje. Geni, ki jih je mogoče razbrati že iz vzorca sline, odločajo o zgradbi in delovanju telesa, vendar imajo pri nastanku bolezni zelo pomembno vlogo tudi dejavniki okolja, na katere lahko vplivamo sami. Luskavico denimo najpogosteje zažene stres. Ob informaciji, da ste z boleznijo bolj ogroženi, lahko torej spremenite način življenja, predvsem pa se, ob najmanjšem sumu na bolezen, takoj odločite za preventivni zdravniški pregled. V genetskih svetovalnicah (pri nas je na voljo kar nekaj takšnih, kamor greste lahko na svoje stroške, brez napotnice splošnega zdravnika) kajpak lahko odkrijejo in potrdijo ali ovržejo tudi gen za luskavico. Žal pa ljudje luskavico pogosto napačno razumemo, ob pogledu na močno razdraženo kožo celo zmotno menimo, da se lahko od bolnika okužimo. Izogibanje pa zelo zamaje bolnikovo samozavest. Ker obolenje torej rani ne le kožo, ampak tudi duševnost, bolnikom toliko bolj priporočajo druženje z drugimi bolniki, ki si lahko med seboj pomagajo z nasveti in podporo. Društvo psoriatikov Slovenije si med najpomembnejše cilje zadaja ozaveščanje javnosti o tem, da je luskavica kronična bolezen in povsem nenevarna.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste