Zanimivosti

Varno v jesen in zimo

Oglasno sporočilo
17. 11. 2023, 08.19
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 11.07
Deli članek:

Do konca leta nas ločita le še slaba dva meseca. Da tega časa ne bi zaznamovali neljubi ali tragični dogodki na cestah, Agencija za varnost prometa vnovič spodbuja k strpnosti. Do 15. novembra poskrbite za zimske pnevmatike!

Bodite pozorni do pešcev, kolesarjev in voznikov e-skirojev, prilagoditvi hitrosti razmeram, spoštovanju varnostne razdalje, uporabi varnostnega pasu ter opozarja na visoka tveganja, ki jih v promet prinašajo alkohol, droge in uporaba mobilnega telefona ter druge distrakcije. Pred odhodom na pot spremljajte razmere na cestah, vozilo pred potjo dobro pripravite, očistite stekla in svetlobno opremo.

V jesenskem času se krajša dan, hitreje je tema in vremenske razmere povzročajo slabšo vidljivost. Vse te okoliščine zahtevajo od voznikov, da so med vožnjo bolj zbrani in previdni, ker je vidljivost slabša, cestišče pa je pogosto vlažno in posuto z listjem. Zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da je vozilo tehnično brezhibno, ustrezno opremljeno, da tudi v slabih vremenskih razmerah omogoča varno udeležbo v cestnem prometu. Nekaj pomembnih stvari na katere moramo biti pozorni pred zimo, in ki vplivajo na varnost v prometu: ustrezne pnevmatike, zimska tekočina za pranje stekla, osvetljevanje vozila in tehnična brezhibnost vozila. Na določene stvari lahko vplivamo sami, nekatere posege pa je bolje prepustiti strokovnjakom. Priporočljivo je, da vozilo redno servisiramo in vzdržujemo.

Ustrezne pnevmatike

Od 15. novembra je za vsa motorna vozila predpisana obvezna uporaba zimske opreme, obveza traja vse do 15. marca. Verjetnost zimskih razmer na cestah je v tem času velika. Obvezna uporaba zimske opreme je obvezna tudi izven tega časa, če so na cesti zimske razmere. Tudi sicer je potrebno pnevmatikam posvečati veliko pozornost, saj so le-te edina povezava med vozilom in cesto.

Med zimsko opremo se šteje tudi uporaba zimskih pnevmatik, ki zaradi svojih lastnosti omogočajo  bolj varno in zanesljivo vožnjo. V zimskih razmerah dobre zimske pnevmatike najbolj pripomorejo k varnosti in tehnični brezhibnosti vozila. Ustrezne pnevmatike si je potrebno zagotoviti še pravočasno, preden padejo temperature in se pojavi sneg na vozišču. Pnevmatike z oznako  M+S mud & snow, so namenjene za uporabo v zimskem času in zimskih razmerah. Pri letnih pnevmatikah tekalna površina pri temperaturah nižjih od 7 stopinj C, otrdi. Posledica tega je slabši oprijem na cestišču, slabša vodljivost vozila in daljša zavorna pot. Pri zimskih pnevmatikah tekalna površina tudi pri nizkih temperaturah ostane mehka in prožna, kar omogoča boljši oprijem, krajšo zavorno pot in varnejšo vožnjo.

Značilnosti zimskih pnevmatik so poleg večje mehkosti tekalne površine v primerjavi z letnimi pnevmatikami še:

– večje število lamel – zarez v blokih tekalne površine,

– manjša aktivna površina dezena tekalne površine in

– posebna zmes tekalne površine z dodatkom silike, ki zagotavlja boljši oprijem na mokrem cestišču ter manjši kotalni upor, kar ugodno vpliva na porabo goriva.

Varnostno razdaljo je priporočljivo povečati. Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešca, ali kolesarja, pri tem pa pazite, da ga ne poškropite s snežno brozgo.

Tehnika zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču je spremenjena. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi. Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko pot ustavljanja podaljša (prikaz na spodnji sliki).

Pripravite se na vožnjo in poskrbite za pripravo vozila

Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, saj se boste tako izognili morebitnim zastojem. Od doma odidite pravočasno, da se izognete vožnji v časovni stiski, saj nas ta lahko sili v tvegano vožnjo. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem in zasneženem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva veliko večjo osredotočenost na vožnjo.

Brezhibno delovanje zavor je nujno za varno vožnjo, zato redno preverjajte nivo zavorne tekočine, zamenjate pa jo najmanj vsaki dve leti.

Uporaba žarometov podnevi 

Prižgani žarometi omogočajo večjo vidljivost in vidnost. Poskrbite, da so vaši žarometi čisti in da delujejo brezhibno.

Vožnja v megli je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Ko je vidljivost manjša od 50 m, je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke (ali kombinacijo teh žarometov).

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste