boj z medvedi

Na Japonskem medvede strašijo grozljivi volkovom podobni roboti

U.C./BBC
1. 10. 2023, 11.10
Posodobljeno: 1. 10. 2023, 11.35
Deli članek:

Bleščeče rdeče oči, tuljenje, ki zareže v kosti in grozeči zobje, le kdo ne bi zbežal pred tako zverjo? Strašanska pošast pa ni navadni volk, niti ni pravi volk, to je robotski volk.

Profimedia
Mehanski odganjalec medvedov.

Ustvarili so jih, da bi odganjali živali s kmetij, zdaj pa te mehanske volkove uporabljajo, da preprečijo vstop medvedom v urbana naselja in s tem povezane napade na ljudi. Robotska zver je bila za odganjanje medvedov prvič uporabljena jeseni 2020, je dejal Motohiro Miyasaka, predsednik podjetja Wolf Kamuy, ki je razvilo izdelek. Od takrat je več lokalnih vlad naročilo Monster Wolfa (Volk pošast), ime, ki ne zataji njegove podobe.

Medtem ko napadi medvedov na Japonskem niso neobičajni, incidenti naraščajo z alarmantno hitrostjo. Strokovnjaki pravijo, da je glavni razlog odseljevanje ljudi s podeželskih kmečkih vasi. To je posledica spremembe v življenjskem slogu Japoncev - zlasti mladih. "Japonsko mestno prebivalstvo se širi, mlajši ljudje ne želijo več živeti v gorah ali blizu njih," je dejal Shinsuke Koike, profesor na tokijski univerzi za kmetijstvo in tehnologijo, katerega raziskovalno središče so medvedi, biotska raznovrstnost in gozdni ekosistemi.

"Vedno več podeželskih kmetijskih zemljišč v vznožju gora, ki so nekoč delovala kot varovalna območja med medvedi in ljudmi, izginja," je povedal gospod Koike. Posledica tega je, da so se mladi medvedi v zadnjih desetletjih preselili iz neurejenih gozdov živeti bližje mestom, navadili so se na močne luči in glasne zvoke ter se človeka ne bojijo več. V zadnjih šestih desetletjih je bilo v Hokaidu več kot 150 napadov medvedov. V letu 2021 so bili ubiti najmanj štirje ljudje, 10 pa jih je bilo ranjenih, kar je eno najbolj smrtonosnih let v zgodovini. Divje rjave medvede najdemo v skrajnem severnem delu Hokaida. Azijski črni medvedi pa naseljujejo preostalo Japonsko. Prepoznamo jih po polmesecu bež barve na prsih in so manj agresivni, a nič manj nevarni. Vladni podatki kažejo, da je v regiji Hokaido približno 12.000 rjavih medvedov, medtem ko nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da obsega populacija azijskih črnih medvedov približno 10.000 osebkov.

Medvede opažajo običajno aprila, ko se prebudijo iz zimskega spanja in iščejo hrano, nato pa spet septembra in oktobra, ko jedo, da shranijo maščobo za zimske mesece. Pride do več napadov, smrtni napadi pa so redki. "Toda statistično gledano, če se bo število napadov in poškodb povečalo, se bodo verjetno povečale tudi možnosti smrti ljudi," je dejal gospod Koike.

Stanje se je poslabšalo zaradi zmanjšanih letin želoda, največjega vira hrane za medvede, na kar deloma vplivajo tudi podnebne spremembe. Žetev želoda se običajno drži cikla razcveta in padca plodov. Jesen z izjemno letino lahko pomeni klavrno prihodnje leto, slabo leto pa se lahko poslabša, ko močna neurja, ki so zaradi podnebnih sprememb zdaj pogostejša, uničijo pridelke. Globalno segrevanje lahko vpliva na hraste. Študija iz leta 2015 je pokazala, da lahko toplejše vreme povzroči manjše pridelke želoda, saj to moti opraševanje. Hrasti navadno cvetijo istočasno, kar omogoča uspešnejše navzkrižno opraševanje. Toda toplejše spomladanske sezone - posledica globalnega segrevanja - podaljšajo obdobje cvetenja in povzročijo, da hrasti cvetijo manj sinhronizirano. To lahko jeseni zmanjša žetev želoda za približno 20 %, pravi Tim Sparks, profesor na univerzi Coventry in eden od avtorjev študije. Slabe letine bi lahko spodbudile še več medvedov stikati za hrano po dvoriščih v naseljih. "Razmisliti moramo o tem, kako vrniti medvede v gore," je dejal Koike. Vendar jasne rešitve ni.

Profimedia
V borbo z agresivnimi medvedi so Japonci poslali pošastne robotske volkove.

Oblasti so naučile ljudi, kako se odzvati na srečanje z medvedi, zanašajo pa se tudi na sicer vse manjše število starajočih se lovcev. V pomoč pa jim bo tudi novo orožje. Tehnološko napredni Japonci so v borbo z agresivnimi medvedi poslali pošastne robotske volkove in videli bomo, kdo bo zmagal.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste