Jesenski plodovi

Pravilno posušene bodo gobe zdržale do nekaj let

Mare Koren
23. 9. 2023, 20.12
Deli članek:

Kadar je narava z gobami zelo radodarna, teh gozdnih plodov ne jemo le svežih, ampak jih tudi na različne načine vlagamo, sušimo ali zamrzujemo.

Dreamstime
Manjše vrste gob lahko posušimo tudi tako, da jih nanizamo na nitko in obesimo.

Eden najstarejših načinov shranjevanja je sušenje in dobra stran posušenih gob je, da jih lahko hranimo tudi po nekaj let. Vendar niso vse vrste gob primerne za sušenje, med najprimernejšimi so vse vrste gobanov ali jurčkov, medtem ko lisičke s sušenjem popolnoma izgubijo aromo in okus.

Sušenje gob

Kot posušene gobe so najbolj aromatični jurčki; pred uporabo jih le namočimo v mlačni vodi. Posušene črne trobente pa zmeljemo v prah in ga uporabljamo kot začimbo. Gobe, ki jih nameravamo sušiti, samo obrišemo s čisto, suho krpo in jih nikakor ne spiramo z vodo. Nato jih narežemo na tanke lističe, položimo na papir ali mrežico in posušimo na soncu oziroma zraku. Manjše vrste gob lahko posušimo tudi tako, da jih nanizamo na nitko in obesimo. Če je vreme deževno, lahko gobe sušimo v priprti pečici, pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Gobe so suhe, ko pod prsti šuštijo, in šele takrat jih shranimo v dobro zaprte steklene kozarce.

Globoko zamrzovanje

To je najsodobnejši in najboljši način konzerviranja gob, saj jih lahko tako kasneje uporabimo za pripravo različnih gobjih jedi, še posebno juh, enolončnic, omak, prikuh in rižote. Gobe pred zamrzovanjem očistimo in narežemo na lističe ali kocke. Nekatere gobe je treba najprej blanširati v slani vodi, nekatere pa lahko zamrznemo kar surove. Zamrznemo lahko kar cele klobuke orjaških dežnikov in klobuke travniških ali gozdnih kukmakov, ki jih kasneje ni treba odmrzovati, ampak jih lahko kar zamrznjene dušimo na olju ali stopljenem maslu.

Pasterizirane gobe v slanici

Jurčke, gobane, šampinjone, štorovke in druge užitne gobe lahko vložimo v slanico in nato pasteriziramo. Gobe najprej očistimo, izrežemo vse temnejše dele, narežemo jih in blanširamo v vodi, ki smo ji dodali citronsko kislino ali kis, ter na hitro splaknemo z mrzlo vodo. Dobro odcejene gobe zložimo v kozarce, zalijemo s prevreto slano vodo (na 2,5 dl vode dodamo eno žlico soli), kozarce zapremo in pri 98 stopinjah Celzija pasteriziramo 60 minut. Tako pripravljene gobe kasneje uporabimo kot prilogo. Dušimo jih na maslu ali olivnem olju, dodamo jim lahko prepraženo slanino, smetano in seveda veliko peteršilja.

Sterilizirane dušene gobe

Ta manj znani način konzerviranja gob zahteva natančnost in popolno čistočo, so pa tako vložene gobe odlične in jih tudi po enem letu lahko uporabljamo za pripravo različnih jedi. Gobe najprej temeljito očistimo in narežemo na tanke lističe, damo v posodo, malce posolimo in na zmernem ognju v lastnem soku dušimo približno deset minut, da spustijo vso vodo. Dušene in ohlajene gobe damo v čiste kozarce, jih zapremo in pri temperaturi 95 stopinj Celzija steriliziramo 90 minut. Pustimo, da se počasi ohladijo. Ker se tako pripravljene gobe lahko pokvarijo, moramo biti pozorni na vsako spremembo. Če postane vsebina kozarca motna, spremeni barvo ali vonj ali se pojavi sluz, gobe zavržemo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov