Zanimivosti

V času Evropskega tedna mobilnosti pozivi k var(č)nim potem

Oglasno sporočilo
21. 9. 2023, 08.45
Posodobljeno: 25. 9. 2023, 12.01
Deli članek:

Evropski teden mobilnosti, ki letos poteka 22. leto zapored, v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. Pozivi k izbiri ene od oblik aktivne mobilnosti so v septembru še bolj glasni, saj so se na v promet vrnili šolarji, ki so v prometu najpogosteje udeleženi kot kolesarji, pešci ali uporabniki (e-)skirojev. Evropski teden mobilnosti bo potekal do 22. septembra, na dan brez avtomobila. Hoja, kolesarjenje, vožnja z običajnim ali e-skirojem ter druge oblike mikromobilnosti manj onesnažujejo okolje kot vožnja z motornimi vozili, ob tem pa Agencija poziva k varni trajnostni mobilnosti in strpnosti vseh udeležencev.

Čelada naj bo del opreme na vsaki poti z e-skirojem.

E-skiroji so vse bolj razširjena in popularna oblika mikromobilnosti. Toda že več let zapored podatki kažejo, da se mnogo uporabnikov ne zaveda pomena njihove varne uporabe. Prometnih nesreč z njihovo udeležbo je vse več, najpogosteje pa so povzročitelji prav vozniki e-skirojev sami. Nujna je pravilna in odgovorna vožnja, brez ogrožanja drugih udeležencev, z zavedanjem, da gre za lahko motorno vozilo, ki ni namenjeno igri, vožnji po pločniku ali prevažanju drugih oseb in predmetov.

Zaradi konstrukcijskih lastnosti in manjše stabilnosti ter hitrosti predstavlja e-skiro večje tveganje za uporabnike. Ob zaviranju, sploh pri višjih hitrostih, je e-skiro nestabilen. Njegova kolesa so majhna, občutljiva na neravnine in ovire na vozni površini, zato so uporabniki prej podvrženi padcem. Agencija za varnost prometa starše poziva, naj premislijo, ali je to res pravo prevozno sredstvo za otroka. Če se vseeno odločajo za nakup e-skiroja, naj vsekakor dobro premislijo, kje in kako ga bo otrok uporabljal. Pri vožnji e-skirojev upoštevamo pravila za kolesarje, pri navadnih skirojih pa pravila za pešce. Ne pozabimo, da skiro in kolo čez prehod za pešce potiskamo ob sebi.

Vozniki e-skirojev naj poskrbijo za dosledno uporabo zaščitne čelade. Ne glede na to, da je obvezna do 18. leta, Agencija priporoča uporabo vsem. Da so poškodbe voznikov e-skirojev v naraščanju, opozarja tudi Uroš Tominc, dr. med., vodja Urgentnega kirurškega bloka v UKC Ljubljana. Dodaja, da gre za resne poškodbe, primerljive s tistimi, ki jih beležijo pri mopedistih in motoristih ter jih ni mogoče primerjati s poškodbami na navadnih skirojih. Največ poškodb je med mlajšo populacijo, uporaba zaščitne opreme je slaba, še opozarja.

Policisti so letos ugotovili že preko 600 kršitev pri vožnji z e-skiroji, v celotnem letu 2022 pa 732. Izstopa nepravilna stran oz. smer vožnje, neuporaba čelade, vožnja pod vplivom alkohola, neprilagojena hitrost in uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Ker se poleg vse večjega števila lastniških e-skirojev širijo tudi možnosti izposoje teh lahkih motornih vozil, Agencija za varnost prometa na vse uporabnike vnovič naslavlja poziv k odgovorni vožnji.

Poligon.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov