Jajčevci so dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo, mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem, ter kalija in natrija, ki učinkujeta blago diuretično. Lupina jajčevcev vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin), zato jih ne lupimo. Grenčine v njihovem soku pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.
Pire iz jajčevcev
Sestavine za 4 porcije:
3 večji jajčevci
6 žlic rastlinskega olja
2 žlici svežega limetinega soka
1 večja čebula
3 stroki česna
8 svežih paradižnikov
1 čili
1/2 žličke kurkume
sol
2 žlički garam masale
2 vejici svežega koriandra
4 rezine kruha naan
Priprava:
1. Cele jajčevce prebodite z vilicami, premažite z oljem in jih približno 40 minut pecite pri 200 °C. Pustite, da se ohladijo, nato jih prerežite na pol po dolžini, olupite, narežite na kocke in zmešajte z limetinim sokom.
2. Čebulo narežite na kocke in jo približno 2 minuti pražite v ponvi na olju, dodajte na drobno sesekljan česen, ponovno prepražite in dodajte na kocke narezan paradižnik.
3. Dodajte sesekljan čili, kurkumo in ščepec soli. Kuhajte 5 minut, in ko se paradižnik zmehča, dodajte jajčevce. Med občasnim mešanjem kuhajte še približno 3 minute.
4. Na koncu vmešajte začimbo garam masala in na grobo sesekljan koriander ter odstavite. Postrezite z indijskim kruhom naan, lahko tudi z rižem basmati.
Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote
Sestavine:
300 g testenin
sol
150 g pancete (lahko jo nadomestimo s slanino)
1 šopek peteršilja
200 g rikote
2 jajci
200 ml mleka
100 ml smetane
80 g naribanega parmezana
100 ml sesekljanega paradižnika
mlet črni poper
80 g kaper
1 majhen jajčevec
1 majhna bučka
Priprava:
1. Testenine skuhajte v slani vodi, jih odcedite, sperite s hladno vodo in pustite, da se odtečejo. Panceto narežite na trakove, peteršilj na drobno sesekljajte.
2. V skledo stresite rikoto, jajci, mleko, smetano, polovico naribanega parmezana in sesekljan paradižnik. Dobro premešajte. V drugi skledi zmešajte kuhane testenine, sesekljano panceto, peteršilj in kapre. Solite in poprajte.
3. Pekač za torte namažite z oljem. Vanj dajte mešanico s testeninami, pokrijte s 4/5 mešanice rikote. Jajčevce in bučke narežite na tanke rezine in jih položite na vrh. Prekrijte s preostalo zmesjo in posujte s parmezanom.
4. Pokrijte s folijo in pecite v ogreti pečici pri 200 °C približno 25 minut. Nato odstranite folijo in pecite do zlate barve. Pustite nekaj časa počivati, nato narežite na porcije.
Ocvrti jajčevci in krompirjev pire
Sestavine za 4 porcije:
Za pire:
1000 g krompirja
sol
150 ml mleka
150 ml smetane za kuhanje
100 g masla
Za jajčevce:
2 večja jajčevca
sol
1 jajce
4 žlice mleka
poper
4 žlice navadne moke
200 g drobtin
olje za cvrtje
Priprava:
1. Krompir olupite in ga vsaj 1 uro namakajte v hladni vodi, da se iz njega izloči škrob. Nato ga odcedite, prelijte s svežo vodo in skuhajte v osoljeni vodi do mehkega. Odcedite in stresite v lonec, da izhlapi voda.
2. Segrejte mleko in smetano, krompirju dodajte maslo in vse skupaj zmečkajte s paličnim mešalnikom. Postopoma dodajajte toplo mleko in smetano, dokler ne dosežete želene konsistence. Na koncu po potrebi začinite s soljo in pire shranite na toplem.
3. Očistite jajčevca in ju po dolžini narežite na približno 1 cm debele rezine. Posolite jih na obeh straneh in pustite kratek čas počivati, nato jih temeljito osušite s prtičkom. Jajce stepite z mlekom, soljo in poprom. Rezine jajčevcev najprej povaljajte v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah.
4. V globoki ponvi segrejte debelo plast olja in v njem postopoma ocvrite jajčevce, dokler ne postanejo zlatorjavi. Pustite, da se ocvrte rezine na prtičku na kratko odcedijo, in jih takoj postrezite s pripravljenim pirejem.
Zvitki z rikoto in paradižnikovo omako
Sestavine za 4 osebe:
8 žlic olivnega olja
1 šalotka
400 g sesekljanega paradižnika
100 ml belega vina
sol in poper
balzamični kis
200 g jajčevcev
200 g rikote
60 g parmezana
40 g suhega paradižnika
6 vejic rožmarina + za okras
1 čili
2 žlici smetane za stepanje
Priprava:
1. Na olju prepražite na drobno sesekljano šalotko, po 5 minutah dodajte sesekljan paradižnik in belo vino. Začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 30 minut. Nato dodajte nekaj kapljic balzamičnega kisa.
2. Jajčevce narežite na rezine, jih začinite s soljo in poprom, osušite in na vsaki strani približno 4 minute pecite na olju. Ko se zapečejo, rezine položite drugo na drugo.
3. V skledo stresite rikoto, dodajte nariban parmezan, odcejene in sesekljane suhe paradižnike, sesekljan rožmarin in sesekljan čili. Začinite s soljo in poprom.
4. Na koncu zmehčajte s smetano in premešajte. Dajte v vrečko za dresiranje in popršite po robu jajčevcev, zvijte in zapecite. Postrezite s paradižnikovo omako in rožmarinom.
Tofu z jajčevci in omako terijaki
Sestavine:
600 g jajčevcev
400 g tofuja
3 žlice sezamovega olja
2 stroka česna
1 rdeča paprika
12 žlic omake terijaki
sol
mlet črni poper
Za konec:
sezamova semena
na drobno sesekljan drobnjak
Priprava:
1. Jajčevce operite, osušite in narežite na rezance. V loncu zavrite večjo količino vode, vanjo stresite narezane jajčevce, kuhajte 3 minute, odcedite in odstavite.
2. Iz tofuja odcedite odvečno tekočino in ga narežite na rezine. V ponvi segrejte dve žlici olja, dodajte tofu in ga na obeh straneh zlatorjavo popecite. Ocvrti tofu odstranite z zajemalko in ga postavite na stran.
3. V ponvi na žlici sezamovega olja prepražite na drobno sesekljan česen. Ko zadiši, dodajte na rezance narezano papriko in jo na kratko prepražite. Na koncu dodajte tofu in jajčevce ter prelijte z omako terijaki. Vse skupaj pustite, da na hitro zavre, tako da tofu in jajčevci vpijejo omako. Začinite s soljo in poprom, potresite s sezamom in na drobno sesekljanim drobnjakom. Ponudite ga na primer z rižem.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.