Zanimivosti

Okusni recepti: Kako pravilno pripraviti jajčevce?

L.M. / revija Bodi zdrava
27. 8. 2023, 17.00
Deli članek:

Jajčevci ali melancani so odlični za peko na žaru, še boljši v kakšni kombinaciji s paradižnikom in testeninami. Zelo hitro vpijejo maščobo, zato je pomembno, da jih pravilno pripravimo.

Arhiv revije Lisa Maja
Jedi iz jajčevcev

Jajčevci so dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo, mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem, ter kalija in natrija, ki učinkujeta blago diuretično. Lupina jajčevcev vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin), zato jih ne lupimo. Grenčine v njihovem soku pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.

Pire iz jajčevcev

Sestavine za 4 porcije:

3 večji jajčevci

6 žlic rastlinskega olja

2 žlici svežega limetinega soka

1 večja čebula

3 stroki česna

8 svežih paradižnikov

1 čili

1/2 žličke kurkume

sol

2 žlički garam masale

2 vejici svežega koriandra

4 rezine kruha naan

Arhiv revije Lisa Maja
Pire iz jajčevcev

Priprava:

1. Cele jajčevce prebodite z vilicami, premažite z oljem in jih približno 40 minut pecite pri 200 °C. Pustite, da se ohladijo, nato jih prerežite na pol po dolžini, olupite, narežite na kocke in zmešajte z limetinim sokom.

2. Čebulo narežite na kocke in jo približno 2 minuti pražite v ponvi na olju, dodajte na drobno sesekljan česen, ponovno prepražite in dodajte na kocke narezan paradižnik.

3. Dodajte sesekljan čili, kurkumo in ščepec soli. Kuhajte 5 minut, in ko se paradižnik zmehča, dodajte jajčevce. Med občasnim mešanjem kuhajte še približno 3 minute.

4. Na koncu vmešajte začimbo garam masala in na grobo sesekljan koriander ter odstavite. Postrezite z indijskim kruhom naan, lahko tudi z rižem basmati.

Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote

Sestavine:

300 g testenin

sol

150 g pancete (lahko jo nadomestimo s slanino)

1 šopek peteršilja

200 g rikote

2 jajci

200 ml mleka

100 ml smetane

80 g naribanega parmezana

100 ml sesekljanega paradižnika

mlet črni poper

80 g kaper

1 majhen jajčevec

1 majhna bučka

Arhiv revije Lisa Maja
Testeninska pita iz jajčevcev

Priprava:

1. Testenine skuhajte v slani vodi, jih odcedite, sperite s hladno vodo in pustite, da se odtečejo. Panceto narežite na trakove, peteršilj na drobno sesekljajte.

2. V skledo stresite rikoto, jajci, mleko, smetano, polovico naribanega parmezana in sesekljan paradižnik. Dobro premešajte. V drugi skledi zmešajte kuhane testenine, sesekljano panceto, peteršilj in kapre. Solite in poprajte.

3. Pekač za torte namažite z oljem. Vanj dajte mešanico s testeninami, pokrijte s 4/5 mešanice rikote. Jajčevce in bučke narežite na tanke rezine in jih položite na vrh. Prekrijte s preostalo zmesjo in posujte s parmezanom.

4. Pokrijte s folijo in pecite v ogreti pečici pri 200 °C približno 25 minut. Nato odstranite folijo in pecite do zlate barve. Pustite nekaj časa počivati, nato narežite na porcije.

Ocvrti jajčevci in krompirjev pire

Sestavine za 4 porcije:

Za pire:

1000 g krompirja

sol

150 ml mleka

150 ml smetane za kuhanje

100 g masla

Za jajčevce:

2 večja jajčevca

sol

1 jajce

4 žlice mleka

poper

4 žlice navadne moke

200 g drobtin

olje za cvrtje

Arhiv revije Lisa Maja
Ocvrti jajčevci in krompirjev pire.

Priprava:

1. Krompir olupite in ga vsaj 1 uro namakajte v hladni vodi, da se iz njega izloči škrob. Nato ga odcedite, prelijte s svežo vodo in skuhajte v osoljeni vodi do mehkega. Odcedite in stresite v lonec, da izhlapi voda.

2. Segrejte mleko in smetano, krompirju dodajte maslo in vse skupaj zmečkajte s paličnim mešalnikom. Postopoma dodajajte toplo mleko in smetano, dokler ne dosežete želene konsistence. Na koncu po potrebi začinite s soljo in pire shranite na toplem.

3. Očistite jajčevca in ju po dolžini narežite na približno 1 cm debele rezine. Posolite jih na obeh straneh in pustite kratek čas počivati, nato jih temeljito osušite s prtičkom. Jajce stepite z mlekom, soljo in poprom. Rezine jajčevcev najprej povaljajte v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah.

4. V globoki ponvi segrejte debelo plast olja in v njem postopoma ocvrite jajčevce, dokler ne postanejo zlatorjavi. Pustite, da se ocvrte rezine na prtičku na kratko odcedijo, in jih takoj postrezite s pripravljenim pirejem.

Zvitki z rikoto in paradižnikovo omako

Sestavine za 4 osebe:

8 žlic olivnega olja

1 šalotka

400 g sesekljanega paradižnika

100 ml belega vina

sol in poper

balzamični kis

200 g jajčevcev

200 g rikote

60 g parmezana

40 g suhega paradižnika

6 vejic rožmarina + za okras

1 čili

2 žlici smetane za stepanje

Arhiv revije Lisa Maja
Zvitki z rikoto in paradižnikovo omako

Priprava:

1. Na olju prepražite na drobno sesekljano šalotko, po 5 minutah dodajte sesekljan paradižnik in belo vino. Začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 30 minut. Nato dodajte nekaj kapljic balzamičnega kisa.

2. Jajčevce narežite na rezine, jih začinite s soljo in poprom, osušite in na vsaki strani približno 4 minute pecite na olju. Ko se zapečejo, rezine položite drugo na drugo.

3. V skledo stresite rikoto, dodajte nariban parmezan, odcejene in sesekljane suhe paradižnike, sesekljan rožmarin in sesekljan čili. Začinite s soljo in poprom.

4. Na koncu zmehčajte s smetano in premešajte. Dajte v vrečko za dresiranje in popršite po robu jajčevcev, zvijte in zapecite. Postrezite s paradižnikovo omako in rožmarinom.

Tofu z jajčevci in omako terijaki

Sestavine:

600 g jajčevcev

400 g tofuja

3 žlice sezamovega olja

2 stroka česna

1 rdeča paprika

12 žlic omake terijaki

sol

mlet črni poper

Za konec:

sezamova semena

na drobno sesekljan drobnjak

Priprava:

Arhiv revije Lisa Maja
Tofu z jajčevci in omako

1. Jajčevce operite, osušite in narežite na rezance. V loncu zavrite večjo količino vode, vanjo stresite narezane jajčevce, kuhajte 3 minute, odcedite in odstavite.

2. Iz tofuja odcedite odvečno tekočino in ga narežite na rezine. V ponvi segrejte dve žlici olja, dodajte tofu in ga na obeh straneh zlatorjavo popecite. Ocvrti tofu odstranite z zajemalko in ga postavite na stran.

3. V ponvi na žlici sezamovega olja prepražite na drobno sesekljan česen. Ko zadiši, dodajte na rezance narezano papriko in jo na kratko prepražite. Na koncu dodajte tofu in jajčevce ter prelijte z omako terijaki. Vse skupaj pustite, da na hitro zavre, tako da tofu in jajčevci vpijejo omako. Začinite s soljo in poprom, potresite s sezamom in na drobno sesekljanim drobnjakom. Ponudite ga na primer z rižem.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!