Domača priprava

Razvajajmo svoje goste s sadnimi likerji in žganji

Mare Koren
14. 8. 2023, 18.40
Deli članek:

Imate radi vse, kar je nekaj posebnega? Kaj pravite na breskovo vino, šipkov liker ali češplje v armanjaku? Zagotovo boste želeli te posebnosti ponuditi tudi svojim gostom.

Dreamstime
Za razvajanje gostov so likerji vedno dobra izbira.

Danes je izdelava sladkih aromatičnih vin in alkoholnih pijač konjiček, nekoč pa je bila tudi donosna. Likerje so začeli izdelovati v 12. stoletju. V samostanih in lekarnah so spoznali, da je mogoče v alkoholu shraniti plodove in zelišča, ki so jih uporabljali za zdravljenje, ter da se alkohol navzame njihovih učinkovin. Dodali so malo sladkorja, da bi ublažili pogosto grenak okus zelišč. Menihi so si včasih privoščili tudi kak kozarček več, ne le tistega za zdravje. Približno 300 let kasneje se je pojavila žganjekuha, vinarstvo pa je dediščina starih Rimljanov.

Sadni punč

Ob večerih se to vino prileže samo ali z dodatkom sodavice. Potrebujete: 180 g sladkorja, 300 ml vode, lupino ene limone in ene pomaranče, 2 cimetovi skorji, 6 klinčkov, steklenico belega in steklenico rdečega vina ter 1 dl vinjaka. Priprava: Sladkor, vodo, limonino in pomarančno lupinico ter začimbe segrevajte v loncu in pri tem mešajte, da se sladkor raztopi. Na šibkem ognju potem po malem kuhajte od 30 do 40 minut. Dodajte vino in vinjak, še enkrat zavrite in ponudite.

Marelični liker

Likerji za zorenje potrebujejo toploto. Potrebujete: 500 g marelic, 500 g sladkorja, liter suhega belega vina in 700 ml gina. Priprava: Marelice operite, razpolovite in prihranite koščice. Skupaj s sladkorjem in vinom jih v loncu zavrite, da se sladkor stopi. Prelijte v skledo in dodajte gin. Koščice strite, izluščite jedrca in jih stresite v skledo. Za tri do štiri dni postavite na toplo. Precedite in nalijte v steklenice.

Brinovo žganje

Potrebujete: 300 g brinovih jagod, 2 žlici medu, pol litra žganja (40-odstotnega). Priprava: Brinove jagode operite in osušite. Nato jih stresite v steklenico. Dodajte jim med in jih prelijte z žganjem. Steklenico zaprite in jo pustite stati tri do štiri mesece. Potem žganje precedite skozi krpo, prelijte v čisto steklenico in jo tesno zaprite.

Estrada

tara zupancic
Nove priložnosti

Tara Zupančič krenila na povsem drugačno poslovno pot

dinastija
Dinastična Linda Evans

Telenovele, Linda Evans in Dinastija: Vzpon glamurja in dramatičnih zgodb na televiziji

Tanja je med zdravljenjem nadaljevala z nastopi
Vedno nasmejana in pozitivna

Tanja Žagar je Mikija prepričala, da je glasba zanjo zdravilna

milena zupancic
Jok ni rešitev

Milena Zupančič se raje spominja lepih trenutkov

aleksandra balmazovic
Nazaj v šolo

Aleksandro Balmazović so sošolci zamenjali za profesorico

admir baltic 1
Predan svojemu delu

Admir Baltić si tega nikoli ni mislil, a človek obrača, življenje obrne

Zanimivosti

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo

hot dog, pivo, inter miami
Pred Messijevim stadionom

(Video) Je to najdražji hot dog na svetu?

ogledalo
Dober začetek dneva

Zdrave jutranje navade bodo življenje spremenile na bolje