Zanimivosti

Ribji namaz ni zgolj predelana riba

Oglasno sporočilo
23. 6. 2023, 00.00
Posodobljeno: 28. 6. 2023, 10.32
Deli članek:

Ste tudi vi med tistimi, ki v trgovini obstanete pred policami, naloženimi z raznovrstnimi ribjimi namazi? Se sprašujete, kateri ni zgolj okusen, temveč vsebuje kakovostno ribje meso in si ga zato lahko privoščite brez slabe vesti? Resda ne more nadomestiti vseh hranil, ki jih dobimo z uživanjem rib, a vendar je tudi kakovosten ribji namaz lahko zdrav obrok.

Predelava rib zahteva posebna strokovna znanja in obdelovalne postopke, ki se pogosto še vedno opravljajo ročno. Proizvodno okolje v predelovalni industriji je raznoliko, a v Sloveniji prevladujejo manjše ribogojnice, ki se poleg vzreje rib ukvarjajo tudi z njihovo predelavo in sušenjem. Ribe in morski sadeži so občutljivo živilo, zato je skrb za neoporečnost proizvodov zahtevna naloga. Poleg visokih higienskih standardov je pri predelavi izjemnega pomena svežina in kakovost.

V Sloveniji poteka večina predelave neposredno pri ribogojcih, ki uporabijo lokalne ribe in dodatke. Za razliko od velikih industrijskih obratov dajo prednost svežini in ohranjanju tradicionalnih receptov, ki so ne le okusni, ampak tudi koristni za zdravje. Rezultat so kakovostni predelani ribji proizvodi s pristnim lokalnim pridihom. Poleg različnih namazov so na voljo tudi dimljeni in marinirani izdelki, paštete, kaviar ipd.

Ste vedeli, da je energijska in hranilna vrednost ribjega mesa odvisna tako od vrste, spola in velikosti ribe, kot tudi od letnega časa, v katerem je bila ulovljena, od temperature vode, drsti ter od količine in vrste hrane, ki je ribam voljo v njihovem okolju? Ribe so bogat vir beljakovin, koristnih maščob, vitaminov in mineralov. Vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3, ki so pomembne za zdravje srca. Zlasti manjše ribe, ki jih zaužijemo s kostmi vred, so vir vitamina D, kalcija in fosforja. So lahko prebavljive. Prehranski in zdravstveni strokovnjaki priporočajo uživanje rib vsaj enkrat ali dvakrat tedensko, saj so koristne pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Zato bi bilo idealno, če bi naš tedenski jedilnik vseboval približno 200 gramov ribjega mesa.

Ribji namaz ali pašteta iz kakovostnih rib je lahko več kot zgolj okusna malica, kadar nimamo časa za pripravo obroka. Z nakupom predelanih ribjih izdelkov pri lokalnih ribogojcih boste vedno prepričani v njihovo kakovost.

Več informacij o pozitivnih učinkih uživanja rib in o bližnjih ribarnicah lahko najdete tukaj: https://www.nasasuperhrana.si/tag/ribe/

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov