Zaradi ostrega vonja je luštrek v prehrani posebna začimba, zato je z njim treba ravnati previdno. Sicer pa velja, da ga nekateri obožujejo, drugi pa se mu izogibajo.
Luštrek spada v družino kobulnic. Je trajno zelišče, ki ima v zemlji kratko, a debelo in močno koreniko s številnimi manjšimi koreninicami. Spomladi požene votla stebla, ki dosežejo višino tudi dva metra. Spodnji listi so na dolgih pecljih in se proti vrhu ožijo in manjšajo. Slab poznavalec bo luštrek lahko zamenjal z zeleno ali celo s peteršiljem, a se bo premislil, ko bo povonjal prste. Zelena in peteršilj še zdaleč nimata tako močnega vonja, kot ga ima luštrek. Ima majhne, zeleno rumenkaste cvetove, ki so združeni v kobulasta socvetja, ti pa tvorijo plod jajčaste oblike.
Uporabljamo celo rastlino
Po navadi se v kulinariki uporabljajo lističi in stebla. Za zdravstvene namene uporabljamo koreniko. Izkopljemo jo pozno jeseni ali zgodaj spomladi. Dobro jo operemo z vodo, narežemo na tanke kolobarje ter posušimo v senci ali sušilniku za sadje. Povsem suho koreniko hranimo v dobro zaprtih steklenih posodah, v suhem in temnem prostoru. Nabiramo lahko tudi plodove, ki jih shranimo enako kot koreniko.
Proti prebavnim težavam
Luštrek se kot zdravilna rastlina uporablja predvsem kot odličen diuretik, preprečuje napenjanje in lajša izločanje črevesnih plinov, povečuje pa tudi izločanje želodčnega soka in spodbuja peristaltiko, zaradi česar se hrana bolje razgradi in hitreje absorbira. Največjo moč zdravilci pripisujejo eteričnemu olju, ki spodbuja pretok krvi v prebavilih in delovanje prebavnih žlez. Pomaga blažiti težave, ki jih povzročajo ledvični kamni, in žene na vodo. Uživanje čaja je koristno med prehladnimi obolenji, saj redči pregosto sluz in lajša izkašljevanje. Prav tako pomaga pri zdravljenju ledvičnih bolezni, revmatičnih težavah, katarju mehurja in protinu. Uporabljajo ga za pospeševanje teka, krepitev želodca in proti želodčnim krčem.
Kulinarika
Luštrek je nepogrešljiv pri kuhi mesnih juh in enolončnic. Zlasti se ujame s stročnicami, gobami in razhudniki.
Uporabite semena
Semena lahko uporabite v mešanici za kruh ter pri pripravi likerjev. Cvetove lahko kandirate, medtem ko korenine narežete in posušite, ali pa olupite in vložite v kis.