Ne glede na letni čas je treba prostore redno prezračevati, pa naj bo to z odpiranjem oken ali balkonskih vrat, ali če imate novejšo gradnjo, s prezračevalnim sistemom. Z rednim prezračevanjem se bomo izognili vlagi, plesni, prašnim delcem in vonjavam, ki sicer v prostoru vztrajajo po kuhanju, pranju ali sušenju perila. Redno zračenje prežene tudi nevarne viruse in bakterije, kar je ta čas še kako pomembno.
Virusi se v zraku zadržijo do osem ur
Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila, da se v prostorih, v katerih se zadržuje več ljudi
in se ne prezračujejo dovolj pogosto ali pa je prezračevalni sistem neustrezen, virusi, alergije in okužbe prenašajo hitreje. Virusi se lahko namreč v zraku zadržijo tudi osem ur, zato je prezračevanje nujno, saj jih tako iz prostora odstranimo.
Slabo počutje, alergije, plesen ...
Težave oziroma okoliščine, naštete v naslovu, so le nekatere od možnih posledic slabega zračenja in slabe kakovosti zraka. Kakovost zraka poslabšujejo tudi prašni delci, ki nato ovirajo dihalne poti, ter vlaga, ki nastaja med kuhanjem, prhanjem, sušenjem perila ... Če prostorov, kjer je vlage veliko, ne zračimo pravilno, tvegamo pojav plesni, ta pa je velikokrat kriva za pojav alergij in astme.
Zračite na stežaj
Zračenje je torej nujno potrebno, ne samo enkrat, temveč vsaj dvakrat do trikrat na dan, odvisno od števila stanovalcev, velikosti stanovanja in dejavnosti v prostoru. Strokovnjaki opozarjajo tudi, da ni dovolj zgolj zračenje ob priprtih oknih (po domače rečeno, odprtih na kip), temveč jih je treba odpreti na stežaj in v stanovanju ustvariti prepih. Čeprav se nam morda zdi, da se bo tako izgubilo veliko toplote, še posebno pozimi, je to pravzaprav najvarčnejša oblika zračenja, veliko priporočljivejša od zračenja na kip; prav slednje je lahko zelo potratno.