Nekateri izumi nastanejo, še preden se domislimo, čemu bi lahko služili. To se je zgodilo trem sodelavcem v majhnem podjetju Digitarch farms iz Rima. Inženirja Antonio Durbé in Daniele Tommei in arhitekt Luca Del Bufalo so izumili in izdelali robotizirane nosilce za zrcala in sončne panele, »sončnice«, ki spremljajo premikanje sonca po nebu čez dan, da bi lahko zajeli čim več energije. Dolgo so razmišljali, kje bi ta izum lahko uporabili. Vedeli so le to, da ga morajo uporabiti za nekakšno zeleno tehnologijo. Morda se je nova zamisel pojavila ravno takrat, ko je zadišal svež, oster in kratek »sok produktivnosti« – kava.
Na dvorišču Del Bufalove vaške hiše so inženirji izdelali puro sole (čisto sonce), prvo in do zdaj edino napravo, v kateri je moč pražiti kavo s pomočjo sončnih žarkov. Za vse dele stroja je potreben prostor dvestotih kvadratnih metrov. Največ prostora zavzemajo nosilci zrcal, ki od jutra do večera zbirajo sončne žarke, s katerimi bodo pražila kavna zrna brez uporabe električne energije in fosilnih goriv.
Danes kavo v glavnem pražijo v velikih pečeh na plin ali elektriko. Zrak segrevajo na 300–400 stopinj Celzija in toplota se do zrn prenaša z zunanje opne proti središču. Puro sole pa deluje povsem drugače: zrno se praži od znotraj, celo in naenkrat. Za praženje kilograma kave sta potrebna dva kvadratna metra zrcal. Sto zrcal vsako zrno kave segreje na temperaturo 240–250 stopinj Celzija in v dvajsetih minutah spraži 50 kilogramov kave.
Zrcala zbirajo sončno svetlobo in jo usmerjajo na del naprave s prozornim in zračnim bobnom. Do zrnja mora prodreti najmanj 90 % svetlobe, saj se ji mora izpostaviti prav vsako zrno. Usmerjena svetloba, ki doseže zrcalo, je od 25- do 100-krat močnejša od običajnih sončnih žarkov. Njihovi nosilci zagotavljajo snope svetlobe zrcal ves dan. Zato so tudi izbrali hišo na vasi – v južni Italiji je vse leto obilo sončnih dni.
Svojo kavo so začeli prodajati pod imenom Nero22 in trdijo, da praženje na soncu bolje ohrani okus in vonj kave. Njihov glavni cilj je, da bi svoj izum sprva prodajali po vsej Italiji, nato pa tudi po svetu. Poudarjajo, da za praženje tone kave peč na plin odda 400 kilogramov ogljikovega dioksida, puro sole pa ne proizvede niti enega. Mehanizme, ki obračajo zrcala in boben, ravno tako z majhnimi sončnimi paneli napaja sončna energija. Iz sončne peči prihaja črna kava, vendar v duhu ostane zelena.