ZMANJŠAJTE ODPADKE

Vseh ostankov hrane ni treba zavreči, bodite iznajdljivi

Mare Koren
3. 7. 2022, 16.45
Deli članek:

Končno je nastopil čas, ko se pomladansko delo na vrtu poplača s pridelkom. Tako na zelenjavnem vrtu kot v sadovnjaku pobiramo različne plodove, zgodi pa se tudi, da pridelek, ki bi ga še lahko uporabili v jedeh, zaradi preobilice zavržemo. Ali veste, kako se temu izogniti?

Dreamstime
Iz ostankov zelenjave in mesa si pripravite okusno solato.
Iz kuhane zelenjave v različnih kombinacijah lahko pripravite pire, sicer pa jo uporabite kot dodatek h kremni juhi ali omaki za testenine ali riž.

Kadar pripravljamo obroke, si želimo zagotoviti vse potrebne sestavine, in če katere nimamo, pohitimo ponjo v bližnjo trgovino ali na vrt, o količini pa morda niti ne razmišljamo. Ostanke mimogrede pospravimo v hladilnik in nato pozabimo nanje ter jih pozneje zavržemo. Kako bi jih lahko bolje izkoristili? Je res vse, kar zavržemo, za na odpad? Ob podatku, da je leta 2020 prebivalec Slovenije v povprečju zavrgel 68 kilogramov hrane, bi se vendarle morali zamisliti.

Kam z ostanki zelenjave?

Včasih po receptu potrebujemo samo pol paradižnika ali le nekaj kolobarjev kumare, ostanki pa nato ostajajo v hladilniku in propadajo. Škoda, saj lahko iz neporabljene zelenjave hitro pripravimo odlično juho ali enolončnico, v katero lahko primešamo različne sestavine. Zelenjavo lahko tudi zamrznemo in tako učinkoviteje shranimo za uporabo v drugih receptih.

Kumare lahko narežete in položite v posodice za led, dodate vodo in zamrznete; tako boste pripravili osvežilne in zanimive ledene kocke. Zelenjavno juho lahko skuhate celo iz olupkov zelenjave, kot so korenje in bučke, ter iz stebla brokolija in cvetače. Ostankov zelenjave ne pozabite uporabiti tudi pri pripravi raznih omak in pomak ter smutijev. Presežke vrtnega pridelka pa čim prej shranite z vlaganjem oziroma vkuhavanjem.

Dreamstime
Ostanke sadja shranite v vrečke za živila in jih zamrznite.

Kaj pa ostanki sadja?

Ostanke sadja je še posebno v poletnih dneh treba hitro porabiti ali shraniti, sicer jih hitro napadejo mušice in drugi sladokusci. Večkrat si pripravite smuti ali frape, ta čas zelo priljubljena napitka. Naj bodo breskve, banane, kivi, mandarine ali drugo sadje, nikar ne dovolite, da zgnije. Ostanke shranite v vrečke za živila in jih zamrznite. Banane lahko uporabite kot osnovo odličnih veganskih sladoledov, ki jo je mogoče kombinirati z različnimi okusi oziroma sestavinami. Pripravite kompot ali sadno solato. In ne pozabite na slastne palačinke s sadjem, čokoladnim namazom in kepico okusnega sladoleda.

Dreamstime
Presežke pridelka lahko vložite v kis.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?