Za marsikoga ima velika noč prav posebno mesto v njegovem srcu. Gospodinje se v tem času še posebej rade potrudijo in poskrbijo, da dobrot na praznični mizi, ob kateri je po navadi zbrana širša družina, ne zmanjka. Poleg tradicionalnih jedi se na jedilni mizi znajdejo tudi druge dobrote, ki jih po navadi kombiniramo z dobrotami iz velikonočne košare. Za vas smo zbrali nekaj pregrešno dobrih receptov, ob katerih se vam bodo že na pogled cedile sline.
Prekajena šunka v listnatem testu
Sestavine: 1 kg velikonočne šunke, 450 g listnatega testa, 200 g gorčice, 1 kisla smetana, 1 jajce
Priprava: Če šunka še ni skuhana, jo položimo v lonec in zalijemo s toliko vode, da je povsem prekrita. Šunko kuhamo dobro uro. Ko je kuhana, pustimo, da se ohladi. Listnato testo previdno razvaljamo približno na prst debelo. Na sredino položimo osušeno šunko, jo previdno premažemo z gorčico, pomešano s kislo smetano, in z vseh strani ovijemo s testom. Robove dobro stisnemo, da se testo med peko ne bo ob straneh odpiralo. Šunko nato previdno položimo v pekač tako, da so stiki testa na spodnji strani. Pred peko testo po celotni površini premažemo z razžvrkljanim jajcem. Na vrhu naredimo nekaj majhnih luknjic, iz katerih bo lahko uhajala para. Šunko v testu pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah približno eno uro. Po dobrih 30 minutah peke testo pokrijemo s papirjem za peko, nato pa ga nekaj minut pred koncem odstranimo, da se testo lepo zapeče in dobi zlato rjavo barvo.
Hitra domača piščančja pašteta
Sestavine: 100 g izkoščičenih ostankov kuhanega piščanca, 200 g sirnega namaza, 1 čebula, 1 strok česna, 2 žlici grškega jogurta, 1 žlička gorčice, drobnjak, rdeča paprika, poper
Priprava: Meso natrgamo na koščke. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Drobnjak prav tako narežemo čim bolj na drobno. V sekljalnik stresemo meso, dodamo česen, čebulo in drobnjak ter preostale sestavine in sekljamo do gladkega. Na koncu dodamo rdečo papriko in poper ter ostale začimbe po okusu in željah. Pripravljeno za eno uro postavimo v hladilnik in prijetno ohlajeno postrežemo s svežim kruhom.
S hrenom polnjena jajca
Sestavine: 6 jajc, 1 žlica limoninega soka, 1 žlica majoneze, 1 žlica stepene sladke smetane, 1 žlica nastrganega hrena, 1 žlica drobno sesekljanega pora, sol, poper, peteršilj
Priprava:
Jajca položimo v kozico in prelijemo s toplo vodo ter skuhamo (10 minut). Nato jih ohladimo, olupimo in prerežemo na pol. Rumenjake stresemo v kozico, dodamo limonin sok, majonezo, hren, por, sol, poper in sladko smetano ter dobro premešamo, da se sestavine med seboj dobro prepletejo. Z mešanico napolnimo filirno vrečko in nadev nabrizgamo v posodice iz beljakov. Jajca nato vsaj za 30 minut postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, okrasimo s peteršiljem.
Velikonočni mafini
Sestavine: 2 dl mleka, 1 žlička pomarančne lupinice, 4 žlice sladkorja, 1 ščepec soli, 2 rumenjaka, 4 žlice škroba, ½ dl pomarančnega soka, mala čokoladna jajčka za okras Mafini: 50 g masla, 180 g moke, 1 žlička pecilnega praška, ½ žličke sode bikarbone, 1 ščepec soli, 2 jajci, 1 dl jogurta, 60 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 korenčka
Priprava: V kozici počasi stopimo maslo in umaknemo z ognja. V skledi zmešamo suhe sestavine za pripravo mase: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol. V drugi skledi z metlico zmešamo stopljeno maslo, jajci, sladkor, vaniljev sladkor in jogurt. Korenček oščetkamo in grobo nastrgamo. V jajčno zmes postopoma stresamo suhe sestavine in ves čas mešamo. Na koncu dodamo še nastrgan korenček. V pekač za mafine namestimo papirnate modelčke in jih napolnimo z maso do tri četrtine, saj bo testo med peko še naraslo. Mafine pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah 20 minut, da postanejo zlato rjavi. V tem času pripravimo kremo. Na kuhalnik pristavimo kozico z mlekom, dodamo sladkor, pomarančno lupinico in sol. Počasi segrevamo do vretja, nato odstavimo. V skledi z mešalnikom penasto umešamo rumenjake in preostali sladkor, ki ga izmenično s škrobom previdno zlivamo v vroče mleko. Zmes počasi mešamo, da se krema zgosti. Prilijemo pomarančni sok. Ohlajene mafine okrasimo z ohlajeno pomarančno kremo in čokoladnimi jajčki.
Domači puhasti rogljički
Sestavine: ½ svežega kvasa, 1 jajce, 1 žlička rjavega sladkorja, 1 dl tople vode, 100 g kisle smetane, 4 žlice olja, 1 čajna žlička soli, 350 g pšenične moke, sezam in druga semena, polnila po okusu in željah
Priprava: V kozici pripravimo kvasni nastavek. Nadrobimo kvas, dodamo eno žličko sladkorja, eno žličko moke, zalijemo z malo mlačne vode in premešamo, da se kvas raztopi in napihne, kar traja približno 15 minut. Nato dodamo kislo smetano, olje, sol in polovico moke ter mešamo in gnetemo. Postopno dodajamo moko, dokler ne porabimo vsega. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati vsaj 30 minut, še bolje eno uro. Na pomokanem pultu ga nato razvaljamo na debelino pol centimetra in narežemo na 16 trikotnikov. Po želji jih napolnimo in vsak trikotnik zvijemo od širšega dela proti ožjemu. Postavimo na papir za peko, ki smo ga predhodno še malo naoljili, in rogljičke premažemo z jajcem ter posujemo z izbranimi semeni. Pokrijemo s krpo in pustimo na toplem vsaj 30 minut. V tem času ogrejemo pečico na 200 stopinj in rogljičke pečemo 15 minut oziroma do zlato rumene barve.
Velikonočna prata
Sestavine: 500 g suho prekajene vratovine, 800 g starega kruha, 1 večja čebula, 6 jajc, 3 žlice sesekljanega peteršilja, sol, poper, olje
Priprava: Če vratovina ni kuhana, jo položimo v lonec, zalijemo z vodo in kuhamo na srednji temperaturi približno 45 minut. Pustimo, da se ohladi. Kruh narežemo na kocke in stresemo v skledo ter prelijemo s tekočino, v kateri se je kuhala vratovina, da se kruh navlaži. Čebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na malo olja zlato rumeno prepražimo. Ohlajeno meso zrežemo na drobne koščke. V krožnik ubijemo jajca, dodamo sol in jih razžvrkljamo ter nato primešamo kruhu. Dodamo še sesekljano meso, peteršilj in popraženo čebulo ter začinimo s poprom. Zmes stresemo v pravokoten pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko, in postavimo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 160 stopinj. Pečemo 50 minut. Pustimo, da se ohladi. Nato zvrnemo iz pekača in narežemo na kose ter postrežemo.
Pinca
Sestavine: 500 g moke, 1 kocka kvasa, 4 žlice sladkorja, 1 ščepec soli, 100 g masla, 2,4 dl toplega mleka, 4 rumenjaki, 2 žlici ruma, 1 vaniljev sladkor, 1 žlička pomarančne lupinice, 1 žlica limoninega soka, 1 jajce
Priprava: V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico, v kateri pripravimo kvasni nastavek iz kvasa, sladkorja in enega decilitra toplega mleka. Pustimo 15 minut, da naraste, po robovih moke potresemo sol. V tem času rumenjake s preostalim sladkorjem penasto umešamo, dodamo vaniljev sladkor, pomarančno lupinico, limonin sok, stopljeno maslo in rum. Moko dobro pregnetemo in počasi dolivamo mleko ter dodajamo zmes z rumenjaki. Ko dobimo homogeno testo, ga preložimo na pomokano površino in gnetemo toliko časa, da postane gladko in voljno. Oblikujemo v kepo ter postavimo na toplo mesto in pustimo počivati dobro uro. Vzhajamo testo še enkrat na hitro pregnetemo in ga razdelimo na tri dele ter oblikujemo v hlebčke. Položimo jih na pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko, in pustimo vzhajati še 20 minut. V tem času ogrejemo pečico na 180 stopinj. Po drugem vzhajanju hlebčke premažemo z razžvrkljanim jajcem in na vrhu naredimo tri zareze. Hlebčke pečemo 30 minut, dokler ne dobijo zlato rjave barve.
Velikonočna gnezdeca
Sestavine: 600 g moke tipa 500, 30 g kvasa, 3 dl mlačnega mleka, 60 g sladkorja, 50 g masla, 1 ščepec soli, ½ žličke naribane limonine lupinice, 1 žlica ruma, 2 jajci
Priprava: Najprej pripravimo kvasec. V kozici zmešamo tretjino mleka, nadrobljen kvas, eno žlico moke in eno žlico sladkorja. Postavimo na toplo mesto in pustimo 15 minut. Medtem mleko, maslo in sladkor segrevamo, da se lepo raztopi, po potrebi nekoliko ohladimo. Vmešamo jajce, naribano lupinico in rum. V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico, okoli katere potresemo sol. V jamico zlijemo vzhajan kvasec. Prilijemo jajčno-mlečno mešanico in zgnetemo v grobo testo, ki ga stresemo na pomokamo površino in gnetemo, da nastane gladko in voljno testo. Vrnemo ga v pomokano skledo in pustimo vzhajati eno uro. Nato ga hitro pregnetemo in razdelimo na 12 enako velikih kosov, ki jih oblikujemo v daljše svaljke, ki naj bodo enako dolgi. Po dva svaljka skupaj prepletemo in oblikujemo v venček. Te razporedimo po pekaču in jih obložimo s papirjem za peko. Na sredino položimo kuhane pirhe. Venčke pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V manjši skodelici razžvrkljamo jajce in z njim premažemo gnezda, ki jih nato pečemo 30 minut.