LEPOTE SLOVENIJE

Dva meseca dela za štiri sekunde posnetka

kkv/revija Jana
16. 4. 2022, 10.49
Posodobljeno: 16. 4. 2022, 10.50
Deli članek:

Izjemni svet Planinskega polja je dobil upodobitev v 20-minutnem dokumentarnem filmu fotografa in režiserja Mateja Vraniča, ki mu je s sodelavci Notranjskega muzeja Postojna in številnimi domačini uspelo v objektiv kamere ujeti naravne pojave enega najlepših in najslikovitejših kraških polj v Sloveniji.

Osebni arhiv
Matej Vranič

Tu je edini kraj, kjer pri nas še lahko občudujemo modre cvetove travniške morske čebulice. Prav kmalu, konec aprila, se bo iz južnih krajev na cvetoče travnike Planinskega polja vrnil kosec, ki se je skozi tisočletja prilagajal na sobivanje s košnjo in je ena najbolj ogroženih ptic v Evropi. Tu je tudi eno največjih kotišč netopirjev v državi.  

Eno najlepših in najslikovitejših kraških polj v Sloveniji ponuja skoraj vse, kar občudujemo in preučujemo na krasu. Zaradi izjemne pestrosti živalskega in rastlinskega sveta je uvrščeno v evropsko omrežje varstvenih območij Natura 2000, medtem ko je zaradi izjemnih geomorfoloških posebnosti naravna vrednota državnega pomena. Južni del polja s Planinsko jamo so že leta 1984 zavarovali kot krajinski park.

Ritem vsakoletnega poplavljanja

Živi svet šest kilometrov dolgega in dva kilometra širokega kraškega polja je prilagojen ritmu vsakoletnega rednega poplavljanja. Po njem vijuga reka Unica s pritoki, ki na severovzhodnem delu polja ponika v več kot 150 požiralnikih in ponorih. Od tod potrebuje od dva do pet dni, da podzemno priteče do izvirov Ljubljanice. Polje poplavi večkrat na leto, vodna gladina pa lahko tedaj ponekod narase tudi za deset metrov, pojasnjuje biolog Slavko Polak iz Notranjskega muzeja Postojna. 

Ta izjemni košček kraškega sveta z vso živostjo in barvitostjo, ki mu jo dajejo številne vrste živali in rastlin, je priznanemu naravoslovnemu fotografu in filmskemu ustvarjalcu Mateju Vraniču uspelo ujeti v film z naslovom Notranjski trikotnik – Planinsko polje. 

Dva meseca dela za štiri sekunde posnetka

Na vprašanje, ali je težko snemati kadre z živalmi, še posebej tako plašnimi, kot so ptice, Matej Vranič v svojem hudomušnem slogu odgovarja, da si »živali scenarija nikoli ne preberejo, zato običajno na snemanju tudi ne sodelujejo. Običajno gre polovica stvari tako, kot si jih je zamislil avtor, polovica pa je čista improvizacija.«  Zgodi se, da ne posname prav ničesar. »Včasih za zgolj štiri sekunde posnetka potrebujem tudi dva meseca,« pove.

Naravoslovni fotografiji se posveča že 30 let, vendar, pravi, kljub bogatim izkušnjam še vedno na terenu najbolj zaupa biologom in domačinom, brez katerih ne bi bilo posnetkov. Tako so se mu tudi pri snovanju filma o Planinskem polju pridružili Blaž Blažič, Nina Doles, Zarja Šinkovec in Slavko Polak iz Notranjskega muzeja Postojna ter številni občani.

Film, ki sta ga sofinancirala Republika Slovenija in Evropski sklad za regionalni razvoj, bodo predvajali v interpretacijsko-izobraževalnem središču, ki ga postojnska občina ureja v obnovljenem Ravbarjevem stolpu pri Planini. Do zaključka obnove pa bo na ogled v Notranjskem muzeju Postojna. 

Edino rastišče travniške morske čebulice

Na močvirnih travnikih se voda po poplavah zadržuje dlje in jih zato kmetje lahko pokosijo šele pozno poleti. Zato so življenjski prostor ogroženih vrst ter ptic kosca in pisane penice. Mokrotni travniki Planinskega polja so tudi edino rastišče travniške morske čebulice v Sloveniji, ki je varovana vrsta. »Habitatni tip močvirnih travnikov z modro stožko, ki je na videz sicer ne preveč lepa trava, izginejo že, če jih močno pognojimo. Podobno velja tudi za bazična barja, ki so bila zaradi izsuševanja in gnojenja v zadnjih desetletjih večinoma uničena. Zato so ti habitati na Planinskem polju danes zelo ogroženi,« opozarja biolog Slavko Polak.

Prav zato, da bi ogrožene habitate in vrste ohranili, so v okviru projekta odkupili tudi slabih 20 hektarjev zemljišč, da bodo lahko dolgoročno zagotavljali njihovo primerno upravljanje. Da bi obiskovalce usmerjali na naravovarstveno manj občutljiva območja, sta občini Postojna in Logatec zanje uredili tudi počivališča in parkirišča, postavili informativne table ter uredili učno pot.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov