Ustvarjanje v kuhinji je vedno doživetje, še posebej za najmlajše, skupna peka in priprava velikonočnih slaščic pa je odlična priložnost, da poskrbimo tako za zadovoljne brbončice kot tudi za lepe trenutke.
MEDENJAKI V OBLIKI JAJČK
Sestavine za 8 jajčk:
200 g navadne pšenične moke
150 g ržene moke
1 žlička začimb za medenjake
1 žlička sode bikarbone
100 g sladkorja v prahu
10 g kakava
30 g masla
40 g medu
2 jajci
maščoba za pekač
1 jajce za mazanje
1 beljak za lepljenje velikonočnih jajc
Za glazuro:
1 jajčni beljak
približno 150 g sladkorja v prahu
4 različne živilske barve
Priprava:
V skledo presejemo obe vrsti moke, dodamo začimbe za medenjake, sodo bikarbono, sladkor v prahu in kakav. Vse premešamo, na sredini naredimo luknjo ter vanjo damo zmehčano maslo, med in stepeni jajci. Naredimo gladko testo, ki ga pustimo počivati na hladnem štiri ure. Testo razvaljamo na debelino približno štirih milimetrov in izrežemo obliko jajc. Modelčke namažemo z maščobo, vanje damo testo in pritisnemo na vse stene modela. Razporedimo jih na pekač in osem minut pečemo v pečici, ogreti na 150 stopinj. Polovico jajc takoj namažemo s stepenim jajcem in pustimo, da se posušijo in ohladijo. Nato medenjake previdno odstranimo iz modelov. Če se jajčne polovice ne prilegajo natančno skupaj, robove poravnamo. Pripravimo gosto glazuro. V skledi zmešamo beljak in sladkor v prahu. Razdelimo jo v pet vrečk, v štiri dodamo različne živilske barve in zmešamo. Izrežemo vogal, okrasimo polovice jajc, pustimo, da se posušijo, in nato dve polovici zlepimo z glazuro brez barve.
SLADKA JAJCA NA PALICI
Sestavine za 20 jajc:
100 g nesladkanega kondenziranega mleka
100 g sladkorja v prahu
60 g masla
50 g sojinega mleka
100 g arašidovega masla
približno 50 g mletega biskvita
250 g barvnega marcipana
Priprava:
V ponvi segrejemo kondenzirano mleko, zmešamo sladkor in maslo ter počasi kuhamo približno 10 minut. Odstavimo in zmes prestavimo v skledo. Primešamo sojino mleko in počakamo, da se ohladi. Nato dodamo arašidovo maslo in na koncu postopoma primešamo biskvit, da nastane trdnejša masa. Maso zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 60 minut. Nato iz mase izrežemo enako velike kose, ki jih oblikujemo v obliko manjših jajc. Damo jih v zamrzovalnik za približno 20 minut. Narežemo manjše koščke barvnega marcipana in jih razvaljamo v tanke kroge. Vanje zavijemo zamrznjena jajčka. Nato damo vsako jajce na palico. Okrasimo in postrežemo.
VELIKONOČNA JAJČKA
Sestavine za 20 jajčk:
Za biskvit:
250 g navadne moke
70 g sladkorja v prahu
1 ščepec soli
½ žličke sode bikarbone
50 g kokosove moke
150 g masla
1 rumenjak
Za glazuro:
1 beljak
80 g sladkorja v prahu
1 žlica kisa
različna barvila za živila
Priprava:
Moko, sladkor v prahu, sol, sodo in kokosovo moko zmešamo. Dodamo naribano maslo in rumenjak. Naredimo gladko testo, ga zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati v hladilniku približno 30 minut. Testo razvaljamo in izrežemo pisanice. Prestavimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih približno 12 minut pri 170 stopinjah. Počakamo, da se piškoti ohladijo. Beljak zmešamo s sladkorjem v prahu. Dodamo kis in razdelimo v več skled. Vsak piškot pobarvamo z drugačno barvo in jih okrasimo. Za dve uri shranimo na hladnem, da se posušijo.
PIŠČANČKI BREZ GLUTENA
Sestavine za 20 piščančkov:
100 g piškotov brez glutena
kalupi v obliki piščancev
Za maso:
200 g orehov
200 g sladkorja v prahu
1 beljak
1 žlica ruma
Za nadev:
100 g masla
50 g sladkorja v prahu
50 ml jajčnega likerja
Za glazuro:
150 g bele čokolade
20 g mlečne čokolade
rumena živilska barva
pisani sladkorni posip
Priprava:
Orehe drobno naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem v prahu, beljakom in rumom, da dobimo trdno maso. Maslo zmešamo s sladkorjem in likerjem. V kalup vtisnemo košček orehove mase in na sredini naredimo luknjo. Vanjo damo likerski nadev in ga zapremo z biskvitom. Nato odpremo kalup in odstranimo piščanca. Pustimo, da se kakšno uro suši pri sobni temperaturi. Na vodni kopeli raztopimo belo glazuro. Polovico piščancev prelijemo z belo glazuro in okrasimo s pisanimi mrvicami, preostalo glazuro pobarvamo z rumeno živilsko barvo in vanjo namočimo preostale piščance. Okrasimo z mlečno čokolado in pustimo, da se strdi.