OMAMNI VONJI SLADKIH DOBROT

Pri pripravi prazničnih sladic sodelujejo tudi male ročice

Mojca Kopriva
16. 4. 2022, 12.17
Deli članek:

Otroci imajo izredno radi pisano praznično vzdušje, vendar pogosto niso preveč navdušeni nad prekajeno šunko in hrenom. Slastni priboljški, ki jih predstavljamo tukaj, pa so povsem druga zgodba.

Dreamstime
Medenjaki v obliki velikonočnih jajc

Ustvarjanje v kuhinji je vedno doživetje, še posebej za najmlajše, skupna peka in priprava velikonočnih slaščic pa je odlična priložnost, da poskrbimo tako za zadovoljne brbončice kot tudi za lepe trenutke.

MEDENJAKI V OBLIKI JAJČK

Sestavine za 8 jajčk:

200 g navadne pšenične moke

150 g ržene moke

1 žlička začimb za medenjake

1 žlička sode bikarbone

100 g sladkorja v prahu

10 g kakava

30 g masla

40 g medu

2 jajci

maščoba za pekač

1 jajce za mazanje

1 beljak za lepljenje velikonočnih jajc

Za glazuro:

1 jajčni beljak

približno 150 g sladkorja v prahu

4 različne živilske barve

Priprava:

V skledo presejemo obe vrsti moke, dodamo začimbe za medenjake, sodo bikarbono, sladkor v prahu in kakav. Vse premešamo, na sredini naredimo luknjo ter vanjo damo zmehčano maslo, med in stepeni jajci. Naredimo gladko testo, ki ga pustimo počivati na hladnem štiri ure. Testo razvaljamo na debelino približno štirih milimetrov in izrežemo obliko jajc. Modelčke namažemo z maščobo, vanje damo testo in pritisnemo na vse stene modela. Razporedimo jih na pekač in osem minut pečemo v pečici, ogreti na 150 stopinj. Polovico jajc takoj namažemo s stepenim jajcem in pustimo, da se posušijo in ohladijo. Nato medenjake previdno odstranimo iz modelov. Če se jajčne polovice ne prilegajo natančno skupaj, robove poravnamo. Pripravimo gosto glazuro. V skledi zmešamo beljak in sladkor v prahu. Razdelimo jo v pet vrečk, v štiri dodamo različne živilske barve in zmešamo. Izrežemo vogal, okrasimo polovice jajc, pustimo, da se posušijo, in nato dve polovici zlepimo z glazuro brez barve.

Dreamstime
Sladka jajca na palci

SLADKA JAJCA NA PALICI

Sestavine za 20 jajc:

100 g nesladkanega kondenziranega mleka

100 g sladkorja v prahu

60 g masla

50 g sojinega mleka

100 g arašidovega masla

približno 50 g mletega biskvita

250 g barvnega marcipana

Priprava:

V ponvi segrejemo kondenzirano mleko, zmešamo sladkor in maslo ter počasi kuhamo približno 10 minut. Odstavimo in zmes prestavimo v skledo. Primešamo sojino mleko in počakamo, da se ohladi. Nato dodamo arašidovo maslo in na koncu postopoma primešamo biskvit, da nastane trdnejša masa. Maso zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 60 minut. Nato iz mase izrežemo enako velike kose, ki jih oblikujemo v obliko manjših jajc. Damo jih v zamrzovalnik za približno 20 minut. Narežemo manjše koščke barvnega marcipana in jih razvaljamo v tanke kroge. Vanje zavijemo zamrznjena jajčka. Nato damo vsako jajce na palico. Okrasimo in postrežemo.

Profimedia
Velikonočna jajčka

VELIKONOČNA JAJČKA

Sestavine za 20 jajčk:

Za biskvit:

250 g navadne moke

70 g sladkorja v prahu

1 ščepec soli

½ žličke sode bikarbone

50 g kokosove moke

150 g masla

1 rumenjak

Za glazuro:

1 beljak

80 g sladkorja v prahu

1 žlica kisa

različna barvila za živila

Priprava:

Moko, sladkor v prahu, sol, sodo in kokosovo moko zmešamo. Dodamo naribano maslo in rumenjak. Naredimo gladko testo, ga zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati v hladilniku približno 30 minut. Testo razvaljamo in izrežemo pisanice. Prestavimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih približno 12 minut pri 170 stopinjah. Počakamo, da se piškoti ohladijo. Beljak zmešamo s sladkorjem v prahu. Dodamo kis in razdelimo v več skled. Vsak piškot pobarvamo z drugačno barvo in jih okrasimo. Za dve uri shranimo na hladnem, da se posušijo.

Profimedia
Nepečeni piščanci brez glutena

PIŠČANČKI BREZ GLUTENA

Sestavine za 20 piščančkov:

100 g piškotov brez glutena

kalupi v obliki piščancev

Za maso:

200 g orehov

200 g sladkorja v prahu

1 beljak

1 žlica ruma

Za nadev:

100 g masla

50 g sladkorja v prahu

50 ml jajčnega likerja

Za glazuro:

150 g bele čokolade

20 g mlečne čokolade

rumena živilska barva

pisani sladkorni posip

Priprava:

Orehe drobno naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem v prahu, beljakom in rumom, da dobimo trdno maso. Maslo zmešamo s sladkorjem in likerjem. V kalup vtisnemo košček orehove mase in na sredini naredimo luknjo. Vanjo damo likerski nadev in ga zapremo z biskvitom. Nato odpremo kalup in odstranimo piščanca. Pustimo, da se kakšno uro suši pri sobni temperaturi. Na vodni kopeli raztopimo belo glazuro. Polovico piščancev prelijemo z belo glazuro in okrasimo s pisanimi mrvicami, preostalo glazuro pobarvamo z rumeno živilsko barvo in vanjo namočimo preostale piščance. Okrasimo z mlečno čokolado in pustimo, da se strdi.