Objavljamo zmagovalni recept

Kraljica med poticami je potica z ocvirki in čemažem

N.N.
12. 4. 2022, 14.58
Posodobljeno: 12. 4. 2022, 15.07
Deli članek:

Minuli vikend je potekal izbor Mojster potice - Fala kraljice.

IPPR
Zmagovalke in žirija s Slončkom Fala

Med vsemi dobrotami, pod katerimi se v času velikonočnih praznikov šibijo mize, se marsikdo še posebej razveseli prav potice. Peke te tradicionalne praznične dobrote pa se ne loti čisto vsak, saj ni tako preprosto. Priprava dobre potice zahteva namreč kar nekaj časa, spretnosti in pa tudi ljubezni. Na sobotnem dogodku Mojster potice – Fala kraljice so številni ljubiteljski peki potice dokazali, da jim tega nikakor ne manjka. S tem se je strinjala tudi strokovna žirija, ko so jo sestavljale mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, Janja Štrumbelj, lastnica blagovne znamke LePotica in prva certificirana proizvajalka slovenske potice ter mag. Mirjam Kavčič, direktorica podjetja Lesaffre in strastna ljubiteljica peke kvašenega peciva.

Zmagovalna kombinacija ocvirkov in čemaža je žirijo »sezula«

Strokovna žirija je morala izmed številnih raznovrstnih potic, med katerimi so bile klasične orehove potice, korenčkova, luštrekova, jabolčna, kokosova, pehtranova potica, potica z ocvirki in porom, izbrati najboljšo in najbolj inovativno potico. Svojo zmagovalko pa so izbrali tudi obiskovalci.

Delo žirije ni bilo lahko, saj so bile vse potice naravnost izvrstne – tako po okusu kot po izgledu, kar sta bila tudi glavna kriterija ocenjevanja. Laskavi naziv Mojstrica Potice – Fala kraljice za najboljšo potico je žirija na koncu podelila Mariji Špitaler, ki je spekla odlično potico z ocvirki in čemažem. »Sploh nimam besed, danes sem bila pa čisto 'sezuta',« je o tem, kako se počuti kot zmagovalka, povedala gospa Marija, ki je vstala že ob 2.00 zjutraj, da je zamesila zmagovalno potico. »Saj ste tudi vi nas 'sezuli' s svojo potico,« pa se je na njeno izjavo odzvala strokovna žirija.

Najbolj inovativno potico je letos po oceni žirije spekla Nataša Kne, ki potico razume kot popotovanje skozi prostor in čas. Vedno jo namreč zanima, kako so potico delali, ko ni bilo teh sestavin, ki jih imamo danes. Tako je nastala tudi potica z nadevom iz pravega kostanja, z rozinami in kumino, ki je prepričala tudi žirijo.

Obiskovalce pa je najbolj navdušila orehova potica izpod rok Božice Bergant, ki je postala najboljša potica po oceni obiskovalcev. Potice je začela peči kot 16-letno dekle, zdaj pa jo poleg vseh praznikov vsako leto za rojstni dan speče tudi možu, ki ima potico celo raje kot torto.

IPPR
Božica Bergant z najboljšo potico po oceni obiskovalcev.

Zmagovalke so prejele lepe nagrade

Vse tri zmagovalke so se razveselile enoletne naročnine na kuharsko revijo 5 zvezdic. Marija Špitaler je poleg prestižnega naziva Mojster potice – Fala kraljice prejela še 150 EUR, Nataša Kne, ki je postala Mojster oz. mojstrica najbolj inovativne potice, je prejela 100 EUR, glinene potočnice za peko potice pa se je razveselila Božica Bergant, ki je spekla najboljšo potico po izboru zmagovalcev. Prav vse tekmovalke pa so dobile priznanje in paket Fala praktičnih nagrad.

Recept za zmagovalno potico Marije Špitaler

RECEPT ZA TESTO:

600 g moke

35 g kvasa Fala

5 rumenjakov

cca 2,5 dcl mlačnega mleka

2 male žličke sladkorja

1velika žlica ruma

3 velike žlice kisle smetane

12 dag masla

1,5 žličke soli

NADEV:

25 dag stopljenih ocvirkov

3 večje pesti nasekljanega čemaž

1 jajce

Najprej naredimo testo: iz kvasa Fala, žličke sladkorja, žličke moke in malo mleka najprej naredimo kvasni nastavek. Moko presejemo, ji ob stran dodamo sol in nato še kvasni nastavek. Posebej zmešamo rumenjake, sladkor, rum in kislo smetano. Dodamo k moki in kvasu. Najprej začnemo mešati na manjši hitrosti, ko pa se sestavine malo povežejo dodamo še maslo, ki naj bo sobne temperature. Povečamo hitrost in gnetemo tako dolgo, da se naredi lepo testo (cca 15 minut). Nato pustimo testo počivat cca 1uro.

Medtem razpustimo, odcedimo in ohladimo ocvirke, narežemo čemaž in v skodelici razžvrkljamo 1 jajce.

Ko je testo dovolj vzhajalo, ga na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta na debelo, premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo z ocvirki, ter posujemo s čemažem. Tesno zvijemo in prestavimo v potičnik, ki smo ga prej  rahlo premazali z maslom, nato jo s palčko večkrat prepikamo. Potico vzhajamo cca 45 minut.

Vzhajano potico damo v vnaprej ogreto pečico na 180 C in jo pečemo 50 minut.

Pečeno potico pustimo še malo v potičniku, nato pa jo obrnemo na pladenj in do konca ohladimo.

 obrnemo na pladenj in do konca ohladimo.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan