VITAMINI IN MINERALI

Preobremenjen način življenja povečuje potrebe po hranilih

Mojca Kopriva
10. 4. 2022, 12.15
Deli članek:

Vitamini in minerali, ki jih potrebujemo za uspešno delovanje, bi morali priti iz živil, ki jih jemo – vendar predelana hrana v postopkih predelave izgubi velik del hranil.

Dreamstime
Če eno izmed hranil izoliramo in jemljemo v visokih odmerkih, zlasti v sintetični obliki, ga lahko telo obravnava kot tujo snov.

V popolnem svetu bi človeško telo dobilo vse potrebne hranilne snovi iz hrane. A zaradi kuhanja in shranjevanja ima hrana manj hranilnih snovi. Po drugi strani pa zastrupljeno okolje s toksini v hrani, vodi in zraku, pa tudi preobremenjen način življenja potrebe po hranilih povečujejo. Čeprav bi pojedli veliko sadja in zelenjave, je vsebnost hranilnih snovi v njih zmanjšana zaradi izčrpane prsti, v kateri so pridelki zrasli.

Najpogostejši primanjkljaj hranil

Večina ljudi je napačno prepričanih, da jim bodo vitamini dali takojšnjo energijo. Toda vitamini niso poživila. Vitamin dobesedno pomeni vitalni amin, in so življenjsko potrebni za številne biološke procese, na primer za rast, prebavo, mentalno budnost in odpornost proti okužbam.

Profimedia
Živa hrana lahko povzroči vetrove in napenjanje, dokler se telo nanjo ne privadi.

Moč fitohranil

Fitohranila so biološko aktivne snovi, ki dajejo sadju in zelenjavi barvo, okus, vonj in naravno odpornost proti boleznim. Te snovi imajo morda najpomembnejšo vlogo pri preprečevanju raka in bolezni srca. Vsaka rastlina ima na tisoče različnih fitohranil, ki zagotavljajo zaščito pred prostimi radikali, saj vsebujejo naravne antioksidante. Fitohranila v prehrani ljudi so raziskovalci povezali z zmanjšano stopnjo različnih rakavih obolenj. Te snovi varujejo tudi pred boleznimi srca in upočasnijo ali preprečijo demenco in s starostjo povezano manjšanje kognitivnih zmožnosti. Podaljšujejo življenjsko dobo, zmanjšujejo pojavljanje kroničnih bolezni in nas ščitijo pred sivo mreno. Redno uživanje fitohranil je najboljša naravna polica zdravstvenega zavarovanja, ki jo lahko priporočimo za zaščito pred vsemi degenerativnimi boleznimi, tudi raka in bolezni srca.

Kako izbrati prava dopolnila

Kaj sestavlja dober multivitamin? Odgovor je, da enake stvari, ki naredijo živo hrano zdravo. Ko pojemo naravne sadeže ali zelenjavo, dobimo nešteto vitaminov, fitohranil, antioksidantov in še več, saj medsebojno delujejo na načine, ki jih sicer ne razumemo v celoti, vendar se zavedamo, da je sinergijsko delovanje zdravo. Če eno izmed hranil izoliramo in jemljemo v visokih odmerkih, zlasti v sintetični obliki, ga lahko telo obravnava kot tujo snov. Takrat ni sinergije in ravnotežja. To je podobno kot jemanje zdravil, saj je kompleksnost prehranjevanja prezrta. Pri izbiri prehranskih dodatkov se priporoča, da izberete celovit multivitaminski izdelek, ki ima vsaj 100 odstotkov dnevne vrednosti (PDV). Začnite ga jemati počasi, saj lahko vzdraži želodec, zato začnite s polovico priporočene količine in jo razdelite čez dan po obrokih. Pozneje količino povečajte, vendar ne jemljite več kot 100 odstotkov dnevne vrednosti.

Izberite fitohranila v prahu

Prah bi moral vsebovati kombinacijo ekološkega sadja in zelenjave, rdeče, rumene, zelene, oranžne in vijoličaste barve. Začnite počasi s samo eno čajno žličko na dan in povečujte količino, kolikor prenesete. Živa hrana lahko povzroči vetrove in napenjanje, dokler se telo nanjo ne privadi. Če ste starejši od 50 let, se poleg naštetega priporočajo še dodatni antioksidanti, kalcij, vitamin D, prebavni encimi in podjezični vitamin B12. Vedno bodo polemike o tem, katere vitamine in minerale jemati in kakšne so potrebne količine. Pred kakršnimikoli bistvenimi spremembami vitaminov in mineralov, ki jih dodajate svoji vsakodnevni prehrani, se vedno posvetujte z osebnim zdravnikom.

Estrada