Katero desko za rezanje je varneje uporabljati?

Ob nepravilni uporabi so lahko vir smrtonosnih bakterij

Mare Koren
19. 3. 2022, 18.02
Deli članek:

Deska za rezanje je nujen gospodinjski pripomoček. V gospodinjstvu sicer praviloma uporabljamo več desk, naj bodo lesene, plastične ali celo steklene. Preverili smo, kateri material je najprimernejši in kako deske očistiti.

Dreamstime
Uporabljajte več desk za pripravo različne hrane.

Le kako bi se lahko lotili kuhanja brez ustrezne deske za rezanje zelenjave, mesa in drugih živil, ki nam zagotavljajo okusne obroke? Da bi bilo rezanje karseda varno in higiensko, je smiselno uporabljati več različnih desk za rezanje. Dobro je, da imamo vsaj ločeni deski za rezanje mesa in zelenjave, sicer pa še posebni deski za rezanje sirov in pripravo rib.

Lesena ali plastična?

Po deski najprej dobro podrgnite z limono, nato pa po vlažni površini posujte sol in pustite delovati 20 minut. Splaknite pod vročo vodo in obrišite.

Dolgo je prevladovalo mnenje, da je plastična deska primernejša od lesene, ker naj bi jo očistili lažje in temeljiteje. Lesene deske naj bi bile vir številnih bakterij, ker se po večkratni uporabi na njih pojavljajo reže in otežujejo pomivanje. A kot razkriva strokovna analiza, smo se očitno motili, najnovejše raziskave kažejo, da so prav plastične deske idealno mesto za razmnoževanje bakterij, vključno s salmonelo. V raziskavi so se bakterije na plastični deski čez noč večkratno namnožile, medtem ko enake bakterije na leseni deski niso preživele niti čez noč. Zakaj je tako? Plastična podlaga ne absorbira vode in ostane dlje časa vlažna, zato bakterije preživijo dlje in se razmnožujejo. Medtem lesena deska vpije vodo in se hitreje suši. Vsebuje tudi naravne antibiotike, ki preprečujejo oziroma upočasnjujejo rast bakterij. Strokovnjaki opozarjajo le na zares stare deske, na katerih so že zelo globoke reže. Te so raj za bakterije, zato je tako desko dobro zavreči in jo nadomestiti z novo.  

Nevarnost okužb

Največjo nevarnost predstavljajo slabo očiščene deske in tiste, ki jih uporabljamo za rezanje kar vseh živil. Če recimo na isti deski najprej pripravljamo meso, jo slabo pomijemo, nato pa na njej sesekljamo še zelenjavo za solato. Meso termično obdelamo, medtem ko zelenjava ostane surova, kar pomeni možnost prenosa bakterij, in lahko zaradi tega celo zbolimo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov